Lär dig att surfa säkert på nätet (enkla tips)

Internet är onekligen en av människans största uppfinningar. Det har revolutionerat hur vi kommunicerar, arbetar och lever. Men förutom allt det goda som följer av att vara uppkopplad finns det också vissa risker med att surfa på nätet.

Allt från hackare och bedragare som vill lura dig, till myndigheter som vill spåra din aktivitet online gör att det finns många risker för ont anande internetanvändare. Det är därför viktigt att vara medveten om farorna och veta hur man skyddar sig själv när man är på nätet.

Besök bara säkra hemsidor

Var försiktig med vilka hemsidor du klickar in på. Se till att du bara besöker säkra webbplatser som du kan lita på. Ett relativt enkelt sätt att snabbt kolla upp om en hemsida är säker eller ej, är genom att kolla upp om webbplatsen har ett SSL-certifikat och att din anslutning till den är krypterad.

Detta kan du enkelt kolla upp i webbläsarens adressfält. Om du ser en låst hänglåssymbol bredvid webbplatsens adress betyder det att webbplatsen använder SSL och då kommer datan mellan din enhet och webbplatsen att krypteras. Du bör vara uppmärksam gällande detta, oavsett vilken webbsida du än planerar att besöka, vare sig det är ett casino utan svensk licens med zimpler eller en e-butik.

Detta är alltså en bra utgångspunkt, men kom ihåg att bara för att webbplatsen har SSL så betyder det inte per automatik att sidan inte kan vara skadlig för dig som besökare. Det betyder att du trots detta bör vara uppmärksam vilka webbplatser du besöker. Och detta gäller kanske särskilt mycket om du läser på om kryptovalutor eller liknande då det finns många skumma sidor inom det området.

Använd VPN när du surfar

Ett annat sätt att surfa säkert på webben är att använda ett virtuellt privat nätverk (VPN). Detta krypterar all din data, vilket gör det mycket svårare för någon att spåra din onlineaktivitet eller stjäla din personliga information.

Med en VPN kan du ändra din IP-adress så att det ser ut som om du surfar från en annan ort eller ett annat land. Detta kan vara användbart om du vill få tillgång till innehåll som bara är tillgängligt i vissa länder. Eller om du helt enkelt inte vill att någon ska veta vad du gör på internet. Det finns många olika VPN-leverantörer, så se till att du väljer en som är välrenommerad och erbjuder valuta för pengarna.

Klicka aldrig på misstänkta länkar

Du bör alltid vara misstänksam om du får konstiga mail från någon du inte känner, eller om något mail ser för bra ut för att vara sant (t.ex. att du vunnit massa pengar). Var mycket försiktig när du klickar på länkar i e-post och meddelanden, eftersom det finns en risk att de kan vara skadliga. 

Om du inte är säker på om något är säkert eller inte är det alltid bäst att vara försiktig och inte klicka på det. Ta därför alltid det säkra före det osäkra och radera dessa meddelande direkt, istället för att fundera på om du ska öppna dem.

Använd starka lösenord

Starka lösenord är A och O för att skydda dina onlinekonton. Ett starkt lösenord är ett lösenord bör innehåller en blandning av stora och små bokstäver, siffror och symboler. Det bör också vara minst 8 tecken långt, men får gärna vara betydligt längre än så.

Använd aldrig samma lösenord för mer än ett konto och se till att du byter dem regelbundet. Om du har svårt att komma ihåg flera olika lösenord kan du alltid använda en lösenordshanterare som hjälper dig att hålla reda på dem.

Inlägget Lär dig att surfa säkert på nätet (enkla tips) dök först upp på Bang.

Kategorier: Okategoriserade
Etiketter: