Parnass nr 2/2014: Karlfeldt!

Parnass nr 2 2014: Erik Axel Karlfeldt

Omslag_lagI år är det 150 år sedan Erik Axel Karlfeldt föddes på Tolvmansgården utanför Avesta i södra Dalarna. Som champagnebubblor dyker citaten upp när vi närmar oss Karlfeldts liv och diktning. Det är en ordskatt som i många år legat djupt gömd. Först långt efter hans död avslöjades dramatiken i Karlfeldts liv. I sin text Klyvnaden analyserar Agneta Pleijel den. Mika Larsson, barnbarn till Karlfeldt, berättar hur mormor Gerda vakade som en hök över makens minne.

Karlfeldt bodde en stor del av sitt liv i Stockholm. Men i hans diktning finns nästan ingenting som påminner om detta. Det är Dalarna som är hans litterära hemvist. Han låter sitt alter ego Fridolin beskriva naturen och njuta av blomsterprakten. På Sångs i Sjugare by anlägger han en fantastisk trädgård, som Gunbritt Berggren idag tar hand om. Hur det gick till berättar hon nu om i Parnass.

Parnass nr 1 2014: Handlar om vikingar och det fornnordiska

Parnass 01_2014_lag

Nummer 1 av Parnass 2014 har vikingar och det fornnordiska som tema. Vilka var egentligen vikingarna och hur har de påverkat den svenska och nordiska litteraturen?

Lars Lönnroth ger oss i numret en odyssé över vikingen i tid och rum och historikern Dick Harrison tar hål på de traditionella myterna om vikingatiden. Vi får också möta vikingen i fantasyns berättelser, i inuiternas sagor och följa med när redaktionen lagar mat från vikingakokboken An Early MealHör av er till redaktionen på info@parnass.nu om ni önskar beställa ett exemplar av tidningen!

Parnass_omslag_4_2013Parnass nr 4 2013: Per Anders Fogelström. Handlar om den mångsidige Fogelström
– Det är människorna som levt historien som är det intressanta, de som kan säga något om hur vi kommit dit vi är”, skriver Gustav Fridolin i Parnass temanummer om Per Anders Fogelström. Och det är som historisk berättare och Stockholmsskildrare som PA Fogelström är mest känd för många läsare. Eller som Kent Josefsson,ordförande för Per Anders Fogelströms vänner påpekar: “En av Fogelströms främsta styrkor var att han lyfte fram dem som inte hade någon egen självklar röst, som analfabeterna. De hade ”inte funnits” om inte Fogelström hade skrivit om dem”.

Det nya temanumret innehåller också mycket annan intressant läsning. Sven Delblanc upptäckte till exempel tidigt årets Nobelpristagare i litteratur, Alice Munro, och i detta nummer beskriver han henne som den som brutit Kanadas litterära isolering och Alice Munro också den första kanadensiska litteraturpristagaren!

Vi skriver även om Umeå som satsar stort inför kulturhuvudstadsåret. Bland annat lyfter man fram sina författare, påpekar Yvonne Rittvall i numrets litterära salong.

Nu när vintermörkret sänkt sig och vi har ett par långhelger framför oss ska det bli härligt att tända läslampan och försjunka i den ena boken efter den andra: nya romaner och deckare blandat med nyutgåvor av klassiker och så Sveriges historia förstås. Bo G. Hall ger oss massor av bra läs- och julklappstips!

PhilipParnass nr 3 2013: Edith Södergran och det finlandssvenska

Parnass nr 3 2013 tar upp en brännande aktuell fråga: Finlandssvenskans betydelse
för svensk litteratur
!

I det  nya numret av Parnass påpekar Ebba Witt-Brattström att svensk litteratur skulle förtvina utan alla finlandssvenska författare, Agneta Rahikainen slår hål på myten om att Edith Södergran var en långsamt döende, missförstådd och överspänd poetissa, historikern Jonas Nordin skriver om hur nära sammanlänkade Sveriges och Finlands historia är. Vi får även läsa om när Mumintrollet blir vuxen och möta Hufvudstadsbladets kulturchef Philip Teir som just kommit ut med en ny skönlitterär bok, Vinterkriget. Martina Ölander ger oss en snabb exposé över den finlandssvenska litteraturen och vi får möta författarare som kanske är okända för många svenskar, som Henry Parland. Vi sätter också in litteraturdebatten i en mycket aktuell kontext – svenskans nuvarande ställning i Finland. Hufvudstadsbladets korrespondent Matts Lindqvist menar bland annat att svenskan fungerar som “ett rött skynke” i Finland ( se hans artikel i sin helhet här nedan).

Det är som Parnass chefredaktör Catharina Söderbergh skriver i en inledande krönika:
” Detta borde, om något, göra finlandssvenska författare och böcker spännande att ta del av!”

Parnass 2-2013 omslag_webbParnass nr 2 2013: Öppna dörrar till många författarhem Birger Sjöberg är svensk sommar!

”Den första gång jag såg dig, det var en sommardag på förmiddan, då solen lyste klar, och ängens alla blommor av många hundra slag, de stodo bugande i par vid par…”

Det är Birger Sjöberg och det är svensk sommar! Så nära förknippade med varandra! Det är ingen tillfällighet att vi valt Fridas besjungare som tema för årets sommarnummer.

Han är också poeten som odödliggjorde en liten stad vid Vänerns södra ände. Vänersborgs museichef Peter Johansson visade oss många av de miljöer som Birger Sjöberg gjort till poetiska kulturminnesmärken i Lilla Paris. Passa själv på i sommar och följ med en av stadens guider på en rundtur!
Författaren och trubaduren Finn Zetterholm berättar om sitt förhållande till Sjöberg – som han aldrig sjungit på scen, men alltid tyckt mycket om. Journalisten Ulrika Knutson tar oss med in i de kvinnliga rummen i Kvartetten, och tennis- och tv-oraklet Björn Hellberg hävdar att den boken, med fördel, kan läsas om och om igen! Och tänk om allt blivit annorlunda ifall Agnes von Krusenstjerna verkligen sänt iväg det brev hon skrev efter att ha läst Sjöbergs sista diktsamling. Med hjälp av Birger Sjöberg-sällskapet har vi också försökt att inte bara spegla hans ljusa sidor, spexarhumöret, utan också ångesten och allt det mörka som till slut fick offentligt ljus i hans sista bok Krisar och kransar. För alla som är intresserade av författaren, men också för dem som vill lära sig mer!