”Jag matade kriget med dem jag älskade” – Ny kurdisk och irakisk poesi översatt till svenska

Tisdagen den 2 sep­tem­ber kl 19 pre­sen­te­rar 10TAL sam­tida ira­kisk och kur­disk poesi på ABF-huset i Stockholm. Helena Boberg, Elisabeth Hjorth och Sara Mannheimer har över­satt dik­ter av Rasha Al-Qasim och Mariam Alatar till svenska. Medverkar gör även för­fat­ta­ren Sofia Stenström. Välkommen till en kväll med ny poesi, sam­tal och musik!

Med diktraden ”Jag matade kriget med dem jag älskade” bjuder tidskriften 10TAL in till ett unikt författarmöte, tisdagen den 2 september kl. 19 på ABF-huset i Stockholm mellan irakiska och svenska lyriker. Citatet är hämtat ur en dikt av Rasha Al-Qasim som tillsammans med Mariam Alatar besöker Sverige för att presentera nyskriven irakisk poesi tillsammans med författarna Helena Boberg, Elisabeth Hjorth och Sara Mannheimer som har översatt dikter till svenska.

Vi hör även poesi av den kurdiska författaren Selwa Guli i uppläsning av översättaren och författaren Sofia Stenström.

Ferhat Kanat och Remzi Sazvan spelar kurdisk musik.

Kvällen är en del av projektet »Ett inskränkt öde och ett besinningslöst« som tillsammans med två andra översättningsprojekt har löpt över tre år i ledning av statsvetaren Kholod Saghir. De två tidigare åren har inneburit samarbeten mellan svenska och palestinska respektive iranska kvinnor.

Välkommen till ett unikt författarmöte med poesi, samtal och musik i ABF Stockholms restaurangavdelning!

Entré: 60 kr

Följ och dela evenemanget på Facebook

 

MEDVERKANDE

Mariam Alatar (f. 1987) är poet, bosatt i Amarah, Irak. Hon debuterade med diktsamlingen Wa’d (Barnmord) 2013 och är verksam som översättare från persiska till arabiska. Hennes kommande diktsamling heter Gratis förolämpningar.

Helena Boberg (f. 1974) är poet och skribent, bosatt i Stockholm. Hon debuterade med diktsamlingen Repuls (10TALBok, 2011) vilken översattes till arabiska av Ibrahim Abdulmalik och utkom 2012 i Kairo med titeln Sodood (Merit Publishing House). Hennes andra diktbok, Sinnesvåld, utkom 2013 (10TAL Bok) och utnämndes till Årets bästa bok av Borås tidning. Samma år deltog Helena Boberg i utbytesprojektet ”En motståndsrörelse på mitt skrivbord” som var ett samarbete mellan iranska och svenska poeter.

Elisabeth Hjorth (f. 1975) är författare, litteraturkritiker och lärare i konstnärligt skrivande. Hon debuterade med diktsamlingen Kärnfamiljen (Modernista, 2008) och har sedan även givit ut romanerna Hängivelsen (Norstedts, 2011) och Vid himlens början (Norstedts, 2013). I 10TALs nummer 6, 2011 med tema Passion i litteratur, film, konst och samhälle samtalar hon med författarna Eli Levén och Therése Bohman om åtråns kraft och förgörelse.

Rasha Al-Qasim (f. 1989) är redaktör, skribent och författare, bosatt i Samarra, Irak. Hon har publicerat texter i Time International, Saudi Newspaper, m fl och arbetar som lärare på universitetet i Samarra.

Sara Mannheimer (f. 1967) är författare, glaskonstnär och driver studioglashyttan Heta Glas i Stockholm. Hon har givit ut prosaböckerna Reglerna (Wahlström & Widstrand, 2008) och Handlingen (Wahlström & Widstrand, 2011).

Kholod Saghir (f. 1977) är statsvetare och projektledare. Hon har bland annat arbetat med demokratiutveckling i Palestina. Förutom statsvetenskap har hon studerat franska och är initiativtagare till de konstnärliga utbytesprojekten ”Ensamma kroppar kan inte skriva” (2012), ”En motståndsrörelse på mitt skrivbord” (2013) samt ”Ett inskränkt öde och ett besinningslöst” (2014).

Sofia Stenström (f. 1978) är poet och översättare av prosa, poesi och dramatik från tyska och engelska. Hon har utgivit diktsamlingarna Venus Vanish (Wahlström & Widstrand, 2005) och Klockan ciao (Wahlström & Widstrand, 2007). Hon deltog även i utbytesprojektet ”En motståndsrörelse på mitt skrivbord” (2013).

 

 

Evenemanget arrangeras av tidskriften 10TAL och ABF Stockholm. 10TALEvenemangs verk­sam­het stöds av Statens Kulturråd, Stockholms Kulturförvaltning och Stockholms Läns landsting.