“Det är uppfattat. Väktare på väg.”

“Jag hörde på radions P1 att Centerpartiet vill införa en lag som ska förbjuda ‘organiserat tiggeri’. Det river upp gamla sår från min tid som tunnelbaneförare i Stockholm och jag kom att tänka på ‘Trick‘ som jag skrev för Glänta 2007. Jag har slutat som tunnelbaneförare och jag vet inte hur snacket går nu, men på den tiden var termen ‘organiserat tiggeri’ en kod för icke-vita människor som ber om hjälp. Jag minns den vita kollega som var min handledare när jag utbildades till förare. När vi kom till S:t Eriksplan en dag klev en grupp på kanske tre personer med fiol och dragspel på tåget. Hon sa i mikrofonen att de inte var välkomna och väntade tills de klev av självmant. När de klivit av ropade en av dem efter henne och frågade om hon var rasist, varpå hon meddelade via högtalarsystemet: ‘Ja, jag är rasist.’ När jag konfronterade henne med detta sa hon: ‘Det är väl okej om det är våra egna som tigger, men inte de där’. Hon kunde inte föreställa sig att jag hade en annan åsikt. Jag anmälde händelsen för min arbetsgivare. Så vitt jag vet arbetar hon kvar. Sedan dess har jag hört hur många anrop på tågradion som helst som handlar om ‘organiserat tiggeri’. Om det var vita människor blev det aldrig rapporterat såvida det inte handlade om någon som uppträdde förargelseväckande. Det är fortfarande inte olagligt att be om hjälp i Sverige, oavsett om man gör det organiserat eller inte. Låt oss försöka behålla den ordningen.”
Ola Nilsson

Läs Trick här