Parnass nr 2/3 2012: Om kvinnliga nordiska författare

Vi är många, vi är hälften

 

 

 

 

 

Parnass nr 2/3 2012
Vi är många, vi är hälften! Om de kvinnliga författarna i Norden

Vi är många, vi är häften! Sjöng vi unga kvinnor på 1970-talet. Att det var en kvinnlig författare i Österbotten, Wafa Stürmer, som skrivit den hade vi ingen aning om och att sedan 50.000 isländska kvinnor använde den som kampsång vid en stor demonstration, fick jag först nyligen veta.
Det är så mycket som binder oss ihop, kvinnorna i de nordiska länderna och vi har fått fantastiska uttolkare i de kvinnliga författarna. De har både varit föregångare och förnyare. I detta nummer av Parnass hittar du en rad exempel. Från de isländska sagoberätterskorna lade grunden till Eddan men som glömdes bort när manliga skalder kunde nedteckna sagorna, till Merete Lindstrøm som fick Nordiska rådets litteraturpris i år.
De kvinnliga författarna har varit bortglömda i århundraden men väckts till liv igen. Med ett musklick kan vi nu nå dem alla, påpekar Ebba Witt Brattström som varit huvudredaktör för Nordisk kvinnolitteraturhistoria och även varit med om att i vår sjösätta verket på Internet.
Märta Tikkanen berättar i sin tur gripande om sin stora förebild: Fredrika Runeberg. Andra, som Sofi Oksanen, skriver om allt det svåra som tidigare generationers kvinnor genomlidit men inte orkat berätta om.

Läs hela numret!