D’bi Young på Göteborgs poesifestival

Helgen den 26-29 oktober är det Göteborgs poesifestival. Under lördagskvällens fest presenterar Glänta och festivalen gemensamt jamaicansk-afrikansk-kanadensiska D’bi Young: spoken word-poet, dub-musiker, performance-artist, dramatiker, skådespelare, aktivist och lärare. Eller spoken word-musiker, lärar-artist, dub-aktivist… Själv identifierar hon sig dock främst som storyteller, och låter berättandet genomsyra allt hon gör.
Det gångna året har hon turnerat parallellt med föreställningen The sankofa trilogy – där hon väver samman bitar av sitt eget liv med det jamaicanska arvet, dess historia och mytologi i en reflektion över länken mellan nu och då och blodets symboliska makt – och albumet 333.

Hennes dub har rötter i Jamaica och hennes första album, Wombanifesto (2010), är en samling genreöverskridande låtar, framförda på Youngs karaktäristiskt övertygande sätt till rytmer från Mexiko, Kuba, Jamaica och Afrika mixade med nordamerikansk folk, blues, funk och punk. Albumet 333, som utkom 2011, är ett transkontinentalt samarbete med tanzaniska producenten Jakofire Pro och sydafrikanska Mandiemafu och Baski Njovu. Skivan är ett kärleksbrev till alla ”dancehall queens, queers and questioners of the status quo”, där hennes dub-poesi rör sig mellan ämnen som kolonisation, moderskärlek och sex. Det finns anledning att vänta sig ett legendariskt framträdande.

Bakom skivspelarna tar poeterna Johanne Lykke Holm, Ghayath Almadhoun, Khashayar Naderehvandi, Balsam Karam, Athena Farrokhzad och Lina Ekdahl plats.

Hela festivalprogrammet, samt info om biljetter mm, finns att ladda ner här.

Plats: Angereds Teater, Andra Stället
Tid: lördagen den 27 oktober kl 22-03
Entré: 60 kr, fri entré med festivalpass eller endagspass för lördagens festivalprogram