»Mina ord är så dyrbara«

Den 1 november arrangerar 10TAL, i samarbete med ABF Stockholm, seminariet Mina ord är så dyrbara. Mare Kandre, som sa detta i en intervju i 90TAL, skulle i år ha fyllt 50 år — vilket vi vill uppmärksamma.

Mare Kandres debutbok I ett annat land (1984) markerade en förändring inom svensk litteratur. Borta var sjuttiotalets tendens av tillrättalagd prosa med en tydligt politisk agenda; hos Mare Kandre stod individens upplevelser och sinnesförnimmelser i centrum, avspeglade i ett egenartat språk.

»Mina ord är så dyrbara, jag kan inte gödsla med dem« sa hon i Madeleine Grives intervju i 90TAL #9 på frågan varför hon inte skriver artiklar och essäer för att kunna äta annat än grillkorv och filmjölk. Mare Kandres läsare förstår varför: språket framkallar nästintill fysiska upplevelser, att utarbeta det krävde uppenbart ett hårt arbete.

Alltsedan verk som Bübins unge (1987) och Aliide, Aliide (1991) har hon fortsatt att bekräfta sin ställning som en av Sveriges mest betydande författare i sin generation. Mare Kandres tidiga bortgång i mars 2005 kom att sörjas av en stor skara läsare – i år skulle hon ha fyllt 50 år.

10TAL vill med anledning av Mare Kandres 50-årsdag uppmärksamma hennes författarskap. Vad är det som hennes verk berättar om? Hur kan de läsas och vad var det som Mare Kandre förändrade med sitt särskilda språk och de speciella miljöer hon uppfann?

10TAL har ställt frågan till en samling författare, forskare och kritiker som var och en ger sin bild under en novemberkväll på ABF-huset i Stockholm.

Kvällens program:

Ylva Gripfelt – barnets o/möjlighet. Om identitetskritik i Kandres tidiga författarskap
Mattias Fyhr – Mare Kandre och verkligheten. Om författarskapet och bilden av Kandre i Sverige
Maria Zennström – läsningar ur Mare Kandres verk
Sofia Tolis – melankolin i språket i Bübins unge

Torsdagen den 1 november, klockan 19
ABF-huset, Sveavägen 41
Entré: 60 kronor

Varmt välkomna!

I samarbete med ABF Stockholm.
10TAL Evenemangs verk­sam­het stöds av Statens Kulturråd, Stockholms Kulturförvaltning och Stockholms Läns landsting.