10TAL #10 – Sammanbrott & Återfödelse

Följ med Marie Silkeberg och Somaya Ramadan till arabvärldens hjärta — KairoKöp nya numret av 10TAL här!

Om metamorfosen i att riva ner och bygga upp handlar nya numret av 10TAL. Revolution, förödelse, kaotiska städer, ruiner, skräck, kärlek och förtvivlan, litteraturen i revolutionen, Kairo, överlevaren, delirium, skrivandets manier, blodsprängda ögon, guilt or shame, övergivna flickor, förändrade ansikten, blottade identiteter sida vid sida, demonstrationer, en pojke i ett tårgasmoln som vägrar sluta spela fotboll. Detta och mer tilldrar sig i ”Kairo, överlevaren” – ett exklusivt litterärt reportage av poeten Marie Silkeberg som läser av Kairo, och dess nya förutsättningar, i ett omvälvande ögonblick av konflikt och förändring. Den 31 augusti i år vandrar den egyptiska prosaisten Somaya Ramadan över Qasr al-Nil-bron i samma stad, och vittnar i en text om hur Egyptens djupa klassklyftor där står ansikte mot ansikte med varandra. Fyra fängslande kapitel ur Ramadans psykologiskt omstörtande och associativt berättade roman Awraq al-narjis(”Narcissens blad”) presenteras i numret, vackert översatta från arabiska till svenska av Marie Anell.

Om skrivandet som ett brott och ett skamfyllt risktagande talar Marie Silkeberg med Mansoura Ez-Eldin, en av Egyptens mest respekterade unga författare idag.

10TAL den här gången handlar också om sorgen i det individuella, västerländska sammanbrottet, starkt skildrat av Linda Boström Knausgård i en ny novell. Gertrud Hellbrand ger oss ett sommardallrande utdrag ur sin tredje roman i vardande, där replikerna är genomglödgade av kärleksvansinne och smärta. Missa inte heller det bländande avsnittet ur Monika Fagerholms kommande thriller!

Dessutom nya översättningar och introduktioner av de tre stora poeterna Durs Grünbein, Henri Cole och Sally Crabtree.

God läsning – köp numret idag!

Uppdatering! Claes Wahlin uppmärksammar Sammanbrott & Återfödelse i Aftonbladet den 8 januari 2013.