Ung svensk litteratur på KLUBB 10TAL 21 januari

10TAL firar sitt nya nummer KOMMA UT med en stor DEBUTANTKVÄLL fylld av uppläsningar, paneldebatt, musik och bar.

Kom ut till säsongspremiären måndagen den 21 januari för Klubb 10TALs litterära salong med kulturdebatt, uppläsningar, musik, teater, performance och mingel på Teater Brunnsgatan Fyra. 10TAL vill skapa en mötesplats för nutida kultur och minska avstånden mellan generationer, mellan etablerade och oetablerade kulturutövare, mellan böckerna och läsarna, mellan poesin och folket.

Hur ser möjligheterna ut för svenska debutanter idag? Vem får komma ut? Vad är det som blir utgivet, och hur ser maktapparaten runt debutanten ut? Hur förändras litteraturen av det digitaliserade läsandet och skrivandet – i en tid då många spår papperstidningens död och de stora förlagen drar ner på utgivningen?

I panelen:

Lyra Ekström Lindbäck, redaktör för nättidskriften fikssion, som i det nya numret av 10TAL skrivit den uppmärksammade debattartikeln ”Öppet brev till en utdöende författargeneration« om den digitala revolutionen och en förstelnad litteraturvärld fylld av dinosaurier. Hennes romandebut Tillhör Lyra Ekström Lindbäck blev häromdagen nominerad till Borås tidnings prestigefyllda debutantpris.

Peter Fröberg Idling, dubbeldebutant, som först kom ut med reportageboken Pol Pots leende, 2006, vilken beskriver en svensk delegation som reser till Kambodja 1978 mitt under brinnande folkmord. 2012 debuterade han igen, med romanen Sång till den storm som ska komma, som blev Augustprisnominerad. I 10TALs debutantnummer berättar han, i essän »Två månfärder«, om vägen till de hyllade, sinsemellan olika debuterna och om betydelsen av ett gränslöst skrivande.

Josefin Holmström, litteraturkritiker på Svenska Dagbladet och till hösten romandebutant på Norstedts med boken Antarktis.
Med en examen vid University of Oxford i engelsk litterarurhistoria och som skribent för nättidskriften Ett lysande namn har hon ena foten i den traditionella litteraturvärlden och den andra i den digitala sfären.

Jack Hildén, är en av de fem debutanterna i 10TALs nya nummer KOMMA UT. Han är redaktör för kulturtidskriften Rymden och har gått på Jakobsbergs Folkhögskolas och Biskops-Arnös skrivarlinjer.

Moderator för samtalet är Martina Lowden,  chefredaktör för Ponton – litterär tidskrift för och av unga och kritiker i Dagens Nyheter och för Kulturnytt. 2007 tilldelades hon årets båda stora debutantpriser: Katapultpriset och Borås tidnings debutantpris för sitt dagboksliknande verk Allt. Innan dess hade hon haft lång erfarenhet av litterär verksamhet på internetforum och som redaktör för nättidskriften O–.

Hur låter den nya svenska litteraturen? En av förra årets mest hyllade romandebutanter, Sami Said, som blivit nominerad till Borås tidnings debutantpris, äntrar Teater Brunnsgatan Fyras anrika scen och bjuder på utdrag ur det han skriver på just nu. I senaste numret av 10TAL berättar han om tankarna och turerna kring debuten Väldigt sällan fin. Lyssna även till 10TALs debutanter Jack Hildén, Li Songqiao, vars texter framförs av den kinesiska sångerskan Li Xi’ao, och Mimi Åkesson.

Välkommen till Klubb 10TAL – den nya mötesplatsen för litteratur, bar, häng i sammetssofforna och dans under kristallkulan.

Plats: Teater Brunnsgatan Fyra
Datum: 21 januari
Tid: dörrarna öppnas 19.00, programmet börjar 19.30
Entré: 60 kronor (endast kontanter)

 

Du som inte själv kan närvara vid debutantkvällen kommer kunna följa debatten på Twitter under hashtaggen #10taldebut, där vi livetwittrar referat från vårt konto @tidskrift10TAL. Följ oss redan nu för att få uppdateringar om litteratur, konst, våra evenemang och annat!

 

10TAL i sam­ar­bete med Teater Brunnsgatan Fyra. Med stöd av ABF Stockholm.
10TAL Evenemangs verk­sam­het stöds av Statens Kulturråd, Stockholms Kulturförvaltning och Stockholms Läns landsting.