Parnass nr 2 2013: Öppna dörrar till många författarhem- Birger Sjöberg är svensk sommar!

 

Parnass 2-2013 omslag_webb

Det är Birger Sjöberg och det är svensk sommar! Så nära förknippade med varandra! Det är ingen tillfällighet att vi valt Fridas besjungare som tema för årets sommarnummer.

Han är också poeten som odödliggjorde en liten stad vid Vänerns södra ände. Vänersborgs museichef Peter Johansson visade oss många av de miljöer som Birger Sjöberg gjort till poetiska kulturminnesmärken i Lilla Paris. Passa själv på i sommar och följ med en av stadens guider på en rundtur!
Författaren och trubaduren Finn Zetterholm berättar om sitt förhållande till Sjöberg – som han aldrig sjungit på scen, men alltid tyckt mycket om. Journalisten Ulrika Knutson tar oss med in i de kvinnliga rummen i Kvartetten, och tennis- och tv-oraklet Björn Hellberg hävdar att den boken, med fördel, kan läsas om och om igen! Och tänk om allt blivit annorlunda ifall Agnes von Krusenstjerna verkligen sänt iväg det brev hon skrev efter att ha läst Sjöbergs sista diktsamling. Med hjälp av Birger Sjöberg-sällskapet har vi också försökt att inte bara spegla hans ljusa sidor, spexarhumöret, utan också ångesten och allt det mörka som till slut fick offentligt ljus i hans sista bok Krisar och kransar. För alla som är intresserade av författaren, men också för dem som vill lära sig mer!