Poetisk Kvartett på ABF 24 april

10TAL och ABF Stockholm bjuder in till poesikväll på ABF-huset den 24 april. Kom och lyssna på när poeterna Ingrid Arvidsson, Göran Sonnevi, Eva Ström och Joar Tiberg läser ur sina verk. Musik av och med AnnaMy.

Plats: ABF-huset, Sveavägen 41
Datum: Den 24 april
Tid: kloc­kan 18.00.
Entré: 60 kro­nor (endast kontanter)

10TALs mycket uppskattade litterära salong fortsätter i vår. Poetisk kvartett samlar några av samtidens största poeter på samma scen.

Ingrid Arvidsson har under sina 93 år hunnit med att vara kulturattaché i Washington, programchef på SR, kritiker i DN men framförallt sedan lyrikdebuten 1951 byggt upp ett personligt, prisbelönt och hänryckande författarskap. Senaste diktsamlingen Det röda, kom ut 2005, och är helt slutsåld. »Hon skriver med etsande skärpa om tillvarons trånga villkor«, kunde man läsa i SvD.

Göran Sonnevi fotograf Sara Mac Key

Foto: Sara Mac Key

Göran Sonnevi debuterade 1961 med diktsamlingen Outfört, och har sedan dess släppt ett stort antal hyllade verk. I februari nominerades han till DN:s kulturpris för sin diktsamling Bok utan namn, och Jesper Olsson på SvD kallar honom en av svensk litteraturs viktigaste poeter. Han är vinnare av Stora läsarpriset 2012. ”Om inte Göran Sonnevi fanns hade vi varit tvungna att uppfinna honom”, skrev Ulrika Knutson i sin recension av hans senaste diktsamling.

Foto: Kennet Ruona

Eva Ström är både lyriker och prosaist, och har sedan debuten med diktsamlingen Den brinnande zeppelinaren 1977 släppt 16 litterära verk. Hon har förärats bland annat Nordiska Rådets Litteraturpris och Tegnérpriset, och är dessutom litteraturkritiker på Sydsvenskan. Med sin senaste diktsamling Utskuret ur ett större träd konfronterar Eva Ström läsaren med frågan: Var börjar en människa? ”De finns ett sug i språkets speglande yta” skrev Amelie Björck i GP den 15 mars.

Foto: Sofia Runarsdotter

Joar Tiberg, tidigare verksam som kemist, debu­te­rade med diktsamlingen Vindutsikter för dagen 2001. Utöver poesi har han skrivit bland annat reportageböcker, barnböcker och essäer. Hans sjunde och senaste dikts­am­ling Tung tra­fik och lilla vägen har av kri­ti­ker beskri­vits som en kom­plex kritik av marknadsekonomins invasion som vill »väcka vår bokstavsblick mot samtiden«, där formen går från konventionerna och läsaren blir ett med ordflödet. Göran Sommardal sa »det bästa han någonsin gjort« i  sin recension i SR:s Kulturnytt.

Foto: Heather Ferrigan

AnnaMy ger, ihop med gitarristen Johannes Kvarnbrink, ett halvakustiskt framförande. Hon släppte sin debutskiva Woodpecker i slutet av januarit och hennes retropsykadeliska, varma folkprogg rörde, som vårens islossning, upp nygamla toner i musiklandskapet. ”En vackert skimrande debut”, skrev Dan Backman i SvD.

Läs några recensioner av AnnaMys Woodpecker här:
SvD 30 januari 2013
GAFFA 28 januari 2013
UNT 30 januari 3013

Resten av programmet utlyses senare.

10TAL Evenemangs verk­sam­het stöds av Statens KulturrådStockholms Kulturförvaltning och Stockholms Läns landsting.