10TAL nr 11 – Komma ut

Läs vårt senaste nummer om den litterära debutens villkor och våndor.
Köp numret här

Nr 11 i medierna:

»Nu är de nya författarna rättmätigt förbannade»
Åsa Beckman i Dagens Nyheter 130111 

»ett mycket läsvärt nummer»
Lina Kalmteg i Svenska Dagbladet 130105

»En text att begrunda och ta på allvar»
Clemens Altgård i Skånska Dagbladet 130115

Spelar den unga litteraturen en undanskymd roll i Sveriges kulturliv? Hur ser möjligheterna ut för svenska debutanter idag? Att komma ut med litterär text, vare sig det är på papper eller på skärm, på förlag eller blogg, är framförallt en fråga om utrymme. Om att ges plats, om vart uppmärksamheten är riktad. Var äger de avgörande samtalen mellan författare och läsare rum?

Detta och mycket mer diskuteras i 10TALs nya angelägna nummer – KOMMA UT – som handlar om litterära debuter. Med vinterns debutantnummer vill 10TAL skapa ett spelrum för reflektionen om litteraturens föränderliga publiceringsvillkor, för de mer erfarna författarnas syn på sin egen debut, och – inte minst – för fem nya röster.

Lyra Ekström Lindbäck, född 1990 och en av 2012 års mest uppmärksammade debutanter, redogör i ett ”Öppet brev till en utdöende författargeneration” för hur litteraturens maktbalanser sakta undermineras av den digitala kulturen. Det skönlitterära skrivandet håller på att omvälvas av cyborger, som med sin uppväxt på nätet fostrats in i nya sätt att hantera och varsebli text. Hon attackerar litteraturvärldens dinosaurier och uppmanar dem till att makulera sina »stela medvetanden«.

Inför numret bad vi Aase Berg, poet, kritiker och före detta redaktionssekreterare på 90TAL, att minnas vägen till sin första utgivning Hos rådjur 1997. Hur schysta var kritikerna egentligen? Efter lite påtvingat minnesarbete är det kanske dags att bli sur och hämndlysten. Peter Fröberg Idling berättar i en essä om vägen till de två hyllade, sinsemellan olika debuterna Pol Pots leende och Sång till den storm som ska komma och om betydelsen av ett gränslöst skrivande. 10TAL presenterar även världens roligaste cut up-text gjord på refuseringsbrev från bokförlag av R. C. Kjellstrand.

Vi har också släppts in bakom den sedan länge stängda dörren till några av våra mest lästa författares första alster. Lyckodebutanten Silvia Avallone, den levande klassikern Suzanne Brøgger och en av världens mest spelade dramatiker, Jon Fosse, berättar om vad som hände med skrivandet och livet efter debuten. Vi har även fått titta in i djupet av den senaste stjärndebutanten Sami Saids tankar om sin roman Väldigt sällan fin.

Litteratursociologen Malin Nauwerck gör en analys av strukturer, inval och klass på den arena som Sveriges författaraspiranter har att röra sig på. Men vem får egentligen debutera idag? Vad ges ut? Sitter debutanterna på någon egen makt över sin text och sin publik? Hur ser hela maktapparaten kring inträdandet på det litterära fältet ut? Efter en granskning av fältets förutsättningar och förändringar diskuterar hon de viktigaste aspekterna tillsammans med debutanten Lidija Praizović, förläggaren Richard Herold och en av numrets debutanter, Jack Hildén.

I Danmark har Olga Ravns debutdiktsamling Jeg æder mig selv som lyng slagit kritikerna med häpnad. 10TAL presenterar en nyskapande ung nordisk poet i översättning av Jan Henrik Swahn.

10TAL har också äran att presentera fem helt nya litterära röster. Länge har vi letat, läst, bedårats och fått gåshud, för att till sist fastna för två nyskapande poeter, Mimi Åkesson och Li Songqiao, och tre skimrande prosaister Sara Skoglund, Fredrik Schützer och Jack Hildén. Varmt välkomna ut i litteraturljuset!

Köp numret här!

Läs Madeleine Grives ledare här