EKOFEST på Nobelmuseet

Den 17 maj har 10TAL releasefest för numret Klimatsorg med uppläsningar, musik och samtal i Nobelmuseets Tranströmer-utställning. På scen bland andra Love Antell och SKRIET med Eva Engström. Lyssna på musik, uppläsningar och samtal. Mat och dryck till specialpriser i Bistro Nobel — Sveriges första Svanenmärkta museirestaurang!

Datum: 17 maj
Tid: 18–24
Plats: Nobelmuseet, Stortorget 2
Pris: 120 kronor (ett glas vin/alkoholfritt ingår i entrén)
Biljetter kan man köpa här.

Det går ockås bra att köpa biljett i dörren, men föranmäl er gärna till eko(at)10tal.se för att vara säkra på att få en biljett.

10TALs kommande nummer lyfter konstens och litteraturens ekologiska perspektiv. Med essäer, intervjuer, unika konstprojekt och skönlitteratur försöker vi hitta en oas i klimatsorgens ödeland. Medverkar gör Kerstin Ekman, Aase Berg, Jesper Weithz, Staffan Söderblom, Johannes Heldén med flera.

Den första tillflykten blir vårens stora litteraturfest den 17 maj.

På scen står bland andra Love Antell, som även medverkar i 10TALs kommande nummer, och Skriet som gör en specialkomponerad tonsättning av Tranströmer samt uppträder ihop med skådespelaren Eva Engström, i ett alldeles nytt musikprojekt.

Kan konsten påverka civilisationens inställning till naturen? Ett samtal med författaren Aase Berg, poeten, matematikern och teoretiska fysikern Helena Granström och författaren och biologen Fredrig Sjöberg. Modererat av Sverker Sörlin, idéhistoriker och professor i miljöhistoria.

Uppläsningar med Helena Österlund, aktuell med romanen Kari 1983, och Helena Boberg, aktuell med diktsamlingen Sinnesvåld. Samt med 10TALs debutanter Elis Burrau och Hanna Johanson.

Bakom skivspelarna:

Nicholas Ringskog Ferrada-Noli | Omar Little

Utställningen Tomas Tranströmer – att gå in i själva verkligheten är öppen under kvällen.

 

Medverkande:

LOVE ANTELL medverkar som illustratör i 10TALs EKO-nummer. Men han målar med mer än bara penna och pensel. Antell gör popprosa av sin sociala medvetenhet och förbehållslösa skildringar i storstadsmiljö. Han är bland annat känd som sångare Florence Valentin och gitarrist i Perssons Pack. Efter soloskivan Gatorna tillhör oss, som kom ut 2012, begav han sig ut på en omfattande turné. På Nobelmuseet gör han en akustisk spelning.

”För varje album han gör, desto tydligare framstår det att Love Antell är en av de främsta Stockholmsskildrarna i modern tid; fotografer, författare och journalister inräknade”
– Jan Gradvall

AASE BERG är hyllad poet, kritiker, engagerande debattör och före detta medarbetare på 10TAL. Hon debuterade 1997 med prosadiktsamlingen Hos Rådjur och har sedan dess kommit att bli en av samtidens största poetiska röster. I sin senaste diktsamling Liknöjd fauna liknar hon borgerligheten vid en flock dyslektiska hönor. I 10TAL nummer 12 samtalar hon, om möjligheten att väcka ett ekologiskt medvetande genom litteraturen, med Jonas Gren och Jesper Weithz.

HELENA BOBERG är hyperaktuell med sin andra diktsamling Sinnesvåld en uppföljare till den kritikerrosade debuten Repuls, som kom ut på 10TAL Bok 2011. Hon fördjupar undersökningen av det feminina och des symboler. Rosen från förra diktsamlingen har skjutit skott och slagit ut i en mångfaldig flora och fauna. Sinnesvåld kretsar kring en sommar som gått förlorad, i en medvetandeström som bland annat utforskar det maskulina sexuella våld som utövas mot kvinnor och barn, och ifrågasätter gränsen mellan normalitet vansinne.

ELIS BURRAU är ett barn av sin tid. Poet, skribent och redaktionsmedlem i fikssion och Ponton på dagtid, klubbkid, kverulant och DJ i Common People på nattetid. I 10TAL debuterar han med novellen ”Först (Venport)”. På EKOFESTEN samtalar han med 10TALs andra debutant Hanna Johanson om litterära debuter, poesi vs. prosa och vad – inte varför – de skriver. Modererat av Linus Lundgren-Widén.

EVA ENGSTRÖM föddes 1933 och är skådespelare, regissör och författare. På senare år har hon rönt mycket uppmärksamhet för sin hyllade bok Andrée och mannen med de kärleksfulla stenögonen, en miniroman om den tyske fantomregissören Rainer Werner Fassbinder.Tillsammans med SKRIET kommer hon uppträda med ett helt nytt musikprojekt.

HELENA GRANSTRÖM började som matematiker och teoretisk fysiker och blev poet. Därtill är hon hyllad romanförfattare, dramatiker och essäist. Hon är högaktuell med romanen Hysteros, som kretsar kring en gravid kvinna: om hur hon förlorar kontrollen över sin nyckfulla kropp, om förlusten av oberoendet (eller om det är idén om oberoende). I en essä i 10TALs EKO-nummer underkänner hon vår civilisations samvaro med allt levande.

JONAS GREN är poet och redaktör för Klimatmagasinet Effekt. Han har tidigare debuterat i 10TAL nummer 7 och deltar nu i nummer 12:s ekosamtal med Aase Berg och Jesper Weithz. Tidigare i år medverkade han i poesiantologin Mot denna sol i Brombergs poesiserie Blå blixt.

HANNA JOHANSSON är medarbetare på 10TAL, skribent för Rodeo och Expressen och gör sin debut som prosaist i EKO-numret.

FREDRIK SJÖBERG är författare, biolog och likt Tomas Tranströmer bosatt på Runmarö. Han hittade till litteraturen via studierna i Lund och ändlöst resande. Om sitt skrivande har han sagt: »Jag lärde mig hantverket genom att skriva kärleksbrev till flickor som inte ville ha mig.« Han har rönt framgångar i Tyskland, och har översatts eller är under översättning till engelska, franska, norska, danska, ryska, finska, spanska och katalanska. 2012 kom hans senaste verk Varför håller man på? som kretsar kring gränsen mellan den privata sfären och den politiska, mellan kultur och natur.

SKRIET gjorde under 2011 bejublade tolkningar av Tomas Tranströmers dikter dikterna “Madrigal” och “Epilog”. På 10TALs EKOFEST på Nobelmuseet gör de en ny tolkning av poeten, mot fond av utställningen Att gå in i själva verkligheten. De kommer också att uppträda med ett unikt musikprojekt ihop med skådespelaren Eve Engström. Gruppen, som inte gillar att kalla sig duo, utgörs av Isak Sundström och Jacob Frössén, skapar storslagna ljudbilder med melankoliska krumbukter. Den tredje skivan, Shanana, behandlar enligt egen utsago ämnet glädje.

HELENA ÖSTERLUND debuterade med diktsamlingen Ordet och Färgerna, för vilken hon sedermera tilldelades Borås Tidnings Debutantpris. Romanen Kari 1983, som kom ut i vår, började sjuda i Barcelona sommaren 2011 då ”värmen var varm” och svår för författaren att hantera. Så istället för att skriva om den varma staden skrev hon om en skog och en sjö i Sverige under några sensommardagar.

 

 

NmuSv

10TAL i sam­ar­bete med Nobelmuseet. Med stöd av ABF Stockholm.
10TAL Evenemangs verk­sam­het stöds av Statens Kulturråd, Stockholms Kulturförvaltning och Stockholms Läns lands­ting.