10TAL nr 12/13 ”Klimatsorg” firas på Nobelmuseet 17 maj

Vilken roll kan litteraturen och konsten spela för ett ekologiskt uppvaknande? I 10TALs nya dubbelnummer ”Klimatsorg” undersöker vi hur ekologiska perspektiv gestaltas i dagens litteratur och konst, och om konsten kan vara en möjlig strategi för att mobilisera ett miljöengagemang och försvar för livet på jorden.

Läs starka essäer av Helena Granström och Thomas Anderberg (som vi återpublicerar till minne), en stor intervju med Kerstin Ekman om vad ett rikt naturumgänge kan ge ett författarskap, och ett angeläget samtal mellan författarna Aase Berg, Jonas Gren och Jesper Weithz. Vi är också glada att kunna visa originalkonst av Johannes Heldén och det allra senaste från konstnären Annika Eriksson, bland mycket annat.

I samband med att tidskriften når er läsare vill vi hålla igång samtalet och söka fler möjliga svar och perspektiv på dessa viktiga frågor. Vi gör detta med en stor ekofest på Nobelmuseet nästa fredag, den 17 maj, mitt i den fantastiska Tomas Tranströmerutställningen ”Att gå in i själva verkligheten”, med bl.a. författarens samlingar av fjärilar och skalbaggar!

Tillsammans med medverkande i numret, författare och debattörer – men framför allt tillsammans med dig – vill vi ställa frågan: Ser vi ett förnyat grönt uppvaknande i samtidslitteraturen, konsten och kulturdebatten? Missa inte chansen att lyssna till uppläsningar, musik och intressanta samtal om ekologi och litteratur och konst.

”Utan ren luft dör vi. Utan rent vatten dör vi. Vi är inte mindre beroende av ekosystemen än vad fostret är av den kropp som bär det”, skriver Helena Granström i sin essä. Tillsammans med Aase Berg och Fredrik Sjöberg kommer hon att föra diskussionen vidare i ett samtal om litteratur och ekologi under ledning av miljöhistorikern och författaren Sverker Sörlin.
Skriet med Eva Engström uppträder med specialskrivna Tranströmertolkningar, popsångaren och gitarristen Love Antell gör en akustisk spelning och vi har en rad aktuella författare som kommer att läsa.

Bland dem finns Helena Boberg, som premiärläser ur sin nya diktsamling Sinnesvåld, som kommer på 10TAL Bok i maj och kommer att finnas till försäljning under kvällen, Helena Österlund som är aktuell med romanen Kari 1983, ekopoeten Jonas Gren och 10TALs debutanter Hanna Johansson och Elis Burrau.

I samarbete med Nobelmuseets svanenmärkta restaurang – Bistro Nobel – kan vi erbjuda specialpriser på god mat och dryck.

Varmt välkomna!

Köp numret här

Köp din biljett till releasefesten här