Hösten med 10TAL Bok: Ioana Nicolaie, Olga Ravn och Helena Boberg på Bokmässan

Lagom till att Bok & Biblioteksmässans rumänska dagar äger rum i Göteborg ger vi ut den rumänska poeten Ioana Nicolaies samling Himlen i magen på 10TAL Bok. Vi är glada och stolta över att för första gången kunna presentera Nicolaies författarskap i samlad form på svenska. Tidigare har hon medverkat i 10TAL nr 7 Dialog och Revolt med dikten »December« i översättning av Inger Johansson, samt på Stockholms Internationella Poesifestival, 2011.

Himlen i magen (Cerul din burta) kom 2005 på rumänska och är en prosalyrisk berättelse om modersskapets komplexitet. På Bokmässan samtalar Ioana Nicolaie och Aase Berg, vars diktsamling Forsla fett liksom Nicolaies handlar om det konfliktfyllda och kroppsliga i graviditeten och nominerades till Augustpriset 2002. Moderator är 10TALs chefredaktör Madeleine Grive.

På Bokmässans Rum för poesi kommer även Helena Boberg och Olga Ravn att läsa. Helena Boberg debuterade på 10TAL Bok med diktsamlingen Repuls och följde nyligen upp den med Sinnesvåld. Olga Ravn är en av Danmarks mest intressanta unga poeter och introducerades för en svensk publik i november förra året, då hon läste på Stockholms Internationella Poesifestival, samt med dikten »En vit kan vägra att bli avblekare« i 10TAL nr 11 Komma ut. Den ingår i hennes samling Jag äter mig själv som ljung, vilken även den ges ut på 10TAL Bok i översättning av Jan Henrik Swahn i höst.