FLM DVD: Utan snö, Magnus von Horn

Utan snö

Magnus von Horns film Utan snö finns med på den senaste utgåvan av FLM DVD som har tema våld.

Hur kom filmen till?
Filmen är inspirerad av de så kallade skotten i Rödeby som inträffade 2007 i Blekinge. Händelsen intresserade mig väldigt mycket men jag ville aldrig göra en film baserad på fakta. Jag var intresserad av att försöka förklara för mig själv hur en sådan tragedi kan äga rum. Jag valde därför att använda egna livserfarenheter och försöka sätta mig in i händelsen, som om den utspelats under min uppväxt. En viktig fråga för mig var, skulle jag kunna hamna i en sådan hemsk och livsavgörande situation? Svaret är ja.

Vad ville du göra?
En film om en pojke som försöker rädda sig själv från det destruktiva ödet han känner sig vara på väg att möta.

Vilken var den största utmaningen i arbetet med filmen?
Att skriva, finansiera, rollsätta, spela in, klippa, ljudlägga. Allt var lika utmanande och allt var lika viktigt.

Hur ser du på filmen i efterhand?
Ibland tycker jag om den och ibland inte. Det är inte speciellt viktigt vad jag tycker så här i efterhand. Det är inte jag som ska se den och det är inte jag som ska tolka den. Det enda jag kan hoppas på är att det finns en publik och att de inte glömmer bort filmen innan den slutat. Att de kanske pratar lite om den efteråt eller tänker på den när de har en sekund över.

Vad var det viktigaste du lärde dig under inspelningen?
Att hur jobbigt det än är så vill jag fortsätta göra film.

Vad tycker du om den svenska kortfilmens kvalitet och status?
Jag har sett några bra och några dåliga och några jag inte kommer ihåg. Jag har verkligen inte sett nog för att prata om den svenska kortfilmens övergripande status och kvalitet. Det intresserar mig inte speciellt mycket heller.

Vad arbetar du på nu?
Jag förbereder inspelningen av mig första långfilm.