Nya vyer i litteraturen – 10TAL på Bokmässan 2013

Den rumänska författaren Ioana Nicolaie skildrar i den banbrytande prosalyriska dagboken Himlen i magen upplevelserna av sin första graviditet. Hon kommer till årets bokmässa med denna viktiga bok i svensk översättning, utgiven av 10TAL Bok. Dessutom har vi glädjen att presentera danska Olga Ravns debutsamling Jag äter mig själv som ljung. Flicksinne i svensk översättning och ett nytt fullmatat tidskriftsnummer. Besök oss i vår monter B00:16.

I det nya numret av 10TAL intervjuas Ioana Nicolaie av författaren och journalisten Kajsa Ekis Ekman. Nicolaies genombrottsverk, Himlen i magen, blev i kraft av sin stil och sitt tabubelagda ämne en litterär händelse när boken kom ut i Rumänien 2005. ”Jag tänkte inte på de ideologiska implikationerna, bara på den litterära aspekten. Ändå blev min bok en feministisk symbol i Rumänien”, säger hon i intervjun.

På fredagen den 27 september hör vi henne samtala med programledaren Jessika Gedin under inspelningen av tv-programmet Babel, som sedan sänds i SVT2 söndagen den 29 september kl. 20.00. Under lördagen möter Ioana Nicolaie även Aase Berg, författare till bl.a. diktsamlingen Forsla fett i ett samtal om moderskap i poesin. Aase Berg har också skrivit efterordet i Himlen i magen.

Bokmässan är skådeplats för releasen av 10TAL nr 14, på lördagen kl. 17 i Rumänska kulturinstitutets monter. Numrets fokus är ställt på rumänsk poesi, moderskap och collage. I numret presenterar vi bland mycket annat collagedikter av Herta Müller och sonetter av Mircea Cărtărescu. Vi kan dessutom bjuda på nyöversatta dikter av de rumänska poeterna Andrei Codrescu och Carmen Firan. Bland övriga medverkande märks Dan Jönsson med en essä om aborten i konsten, och John Ashbery med nyöversatta dikter och collagekonst.

ravn stor

Foto: Robin Skjoldborg

I nya numret möter vi den danska poeten Olga Ravn i en intervju om kropp och skrivande. I sin debutdiktsamling Jag äter mig själv som ljung. Flicksinne – som är 10TAL Boks andra nyhet denna höst och premiärvisas i vår monter – skriver Ravn om sin längtan efter ett annat sätt att vara till, bortom det sexualiserade. Efterordet är skrivet av poeten Jenny Tunedal.

boberg stor

Foto: Carl Dieker

Helena Boberg, hyllad för debutdiktsamlingen Repuls som utkom på 10TAL Bok 2011, följer med till Göteborg för att samtala om och läsa ur sin senaste diktsamling Sinnesvåld (10TAL Bok 2013) – en otyglad och mycket samtidskritisk diktsamling som poeten Naima Chahboun skrev följande om i Expressen: ”Boberg skriver fram en sällsynt blandning av skönhet och ilska och utsatthet och ironi som får mig att gång på gång plocka upp boken och läsa dikterna på nytt.”

Hjärtligt välkomna på seminarier, uppläsningar och samtal! Och glöm inte att besöka oss i vår monter B00:16.

Se vårt spännande program nedan!

Vi ses!


10TAL PÅ BOK– OCH BIBLIOTEKSMÄSSAN i Göteborg

Fredag 27 september

Release för Ioana Nicolaie — Himlen i magen
Ioana Nicoalaie samtalar med översättaren Inger Johansson och 10TALs chefredaktör Madeleine Grive.
Rumänska kulturinstitutets monter, C02:02, 12.00–12.30

Inspelning av Babel

Ioana Nicolaie samtalar med Babels programledare Jessika Gedin.
Café Molnet, G-hallen, G02:10, 14.00

Poesiuppläsning med Olga Ravn
Olga Ravn läser ur sin debutdiktsamling Jag äter mig själv som ljung. Flicksinne. Marie Silkeberg läser på svenska.
Rum för poesi, 16.00–17.00

Release för Olga Ravn Jag äter mig själv som ljung. Flicksinne
10TAL Bok visar diktsamlingen och bjuder på dryck och tilltugg.
10TALs monter, B00:16 17.15–17.45

Lördag 28 september

Poesiuppläsning med Ioana Nicolaie, Inger Johansson och Aase Berg
”En timme Rumänien” med Ioana Nicolaie, Inger Johansson, Aase Berg med flera.
Rum för poesi, 14.00–15.00

Himlen i magen – seminarium med Ioana Nicolaie
Författaren Ioana Nicolaie och Aase Berg, poet och kritiker, samtalar om bland annat moderskap. Moderator: Madeleine Grive.
Seminarium H1, 15.00–15.45

Poesiuppläsning med Helena Boberg
Helena Boberg läser ur sin i år utkomna diktsamling Sinnesvåld
Rum för poesi, 15.00–16.00

Release för 10TAL nr 14
Kom och fira det nya numret med oss och internationella författare, bl.a. Mircea Cărtărescu och Ioana Nicolaie. Uppläsningar på svenska av Aase Berg, Inger Johansson och Helena Boberg m.fl.
Rumänska kulturinstitutets monter, C02:02, 17.00–18.00

Söndag 29 september

Språk, kropp och plikt
Poeterna Helena Boberg, Nina Hemmingsson och Olga Ravn samtalar med varandra utifrån sina respektive diktsamlingar. Moderator är Lena Ulrika Rudeke från ABF Göteborg.
ABF:s monter, B09:19, 12.00–12.30