Dan Jönsson om konstskandaler på Kulturhuset

Lördagen den 7 september deltog 10TAL Boks författare Dan Jönsson i ett samtal om konstskandaler och satir på Kulturhuset med utgångspunkt i Lars Hillersbergs konstnärskap. Samtalet modererades av Ulrika Knutson och övriga deltagare var Lars M Andersson, Andreas Berg, Andrea Edwards och Gunilla Sköld Feiler.

Det är framförallt bilden – inte bokstaven – som under 2000-talet väcker våldsamma stridigheter. I maj 2012 gav Dan Jönsson ut Estetisk rensning – Bildstrider i 2000-talets Sverige som analyserar tio konsthändelser, ett för varje år, som åren 2000–2010 rörde upp inflammerade bildstrider i den svenska offentligheten.

Martin Aagård skrev i sin recension i DN att Estetisk rensning är en ”lyxig sammanställning över hur samtidskonsten … i rätta händer kan användas som en sorts titthålskirurgi på den märkliga bildböld som växer i mitten av vår kultur. Och Jönssons anspråkslösa men kunniga essäistik är precis.”

Läs mer om programmet på Kulturhusets hemsida

Köp Estetisk rensning i vår webbutik eller på plats i samband med samtalet den 7 september