Upprop för Maryam Moghaddam

Maryam Moghaddam i Teheran

Sedan februari i år är den svensk-iranska skådespelaren Maryam Moghaddam fast i Iran. Hon är förbjuden att arbeta och får inte lämna landet. Hennes enda brott är att hon har utövat sitt yrke.

I februari visades Jafar Panahis film Closed curtain på filmfestivalen i Berlin. Maryam Moghaddam spelar en av huvudrollerna i filmen, som spelats in i hemlighet i Iran eftersom Panahi är dömd till fängelse och arbetsförbud för sitt stöd till den iranska oppositionen.

När Maryam Moghaddam återvände från Berlin till Iran för att besöka sin mor arresterades hon direkt på flygplatsen. Rättegången hade redan ägt rum i Maryams frånvaro, och hon hade ingen möjlighet att försvara sig.

Maryam Moghaddam är svensk medborgare och vi kan aldrig acceptera att en kollega berövas sin yttrande- och rörelsefrihet.

Vi som undertecknar detta upprop kräver att den iranska regimen upphör att kränka Maryam Moghaddams mänskliga rättigheter.

Jacob Lundström, chefredaktör FLM
Jonas Holmberg, medarbetare FLM och bit. konstnärlig ledare GIFF
Mattias Andersson, konstnärlig ledare Backa teater
Nahid Persson Sarvestani, filmregissör
Gabriela Pichler, filmregissör
Gunilla Röör, skådespelare
Stellan Skarsgård, skådespelare
Anna Takanen, konstnärlig ledare Göteborgs stadsteater
Susan Taslimi, regissör och skådespelare

I det nya numret av FLM finns ett reportage av Jonas Holmberg om Maryam Moghaddams öde. I dagens Expressen publiceras ett utdrag ur artikeln. Det kan du läsa här. Läs Jacob Lundströms kommentar om uppropet här.