Nytt nummer av 10TAL! Graviditet som existentiell kraft!

10TAL nr 14 handlar om att gå runt och vara kropp. Att bära kropp i magen, om graviditeten som en existentiell kraft, och om hur litteratur skapas med utgångspunkt i dessa erfarenheter.

I numret intervjuas den rumänska författaren Ioana Nicolaie av författaren och journalisten Kajsa Ekis Ekman. Nicolaies genombrottsverk, Himlen i magen, är en prosalyrisk skildring av en ung kvinnas första graviditet och blev i kraft av sin stil och sitt tabubelagda ämne en litterär händelse när den kom ut i Rumänien 2005. ”Jag tänkte inte på de ideologiska implikationerna, bara på den litterära aspekten. Ändå blev min bok en feministisk symbol i Rumänien”, säger hon i intervjun. I numret möter vi också den danska poeten Olga Ravn i en intervju om kropp och skrivande. I sin debutdiktsamling Jag äter mig själv som ljung. Flicksinne skriver Ravn om sin längtan efter ett annat sätt att vara till, bortom det sexualiserade. Poeten Jonas Rasmussen har mött henne.

Konstkritikern Dan Jönsson synar i en essä aborten som motiv i samtidskonsten och lyfter bland andra fram den mycket uppmärksammade brittiska konstnären Tracey Emins film How it feels och svenska Joanna Rytel som båda mött starka reaktioner när de utmanat våra föreställningar om den kvinnliga kroppens plats i konsten och konsthistorien.

Vi riktar dessutom intresset mot Rumänien och två sorters poetiska collage. Litteraturvetaren och översättaren Vasilis Papageorgiou skriver i en essä om hur den amerikanske poeten John Ashbery i sin poesi på ett exklusivt sätt synliggör sinnesintrycken. Ett stort John Ashbery-block av nyöversatt poesi och i Sverige aldrig tidigare uppmärksammade collage visar i dubbel mening den visuella kraften hos en av vår tids riktigt stora poeter.

Den rumänskfödda nobelpristagaren Herta Müller medverkar med fem collage av utklippta ord ur tyska tidningar och magasin som hon sammanfogat. Aimée Delblanc har översatt.

Vi kan även bjuda på nyöversatta sonetter av Mircea Cărtărescu tillsammans med dikter av de rumänska poeterna Carmen Firan och Andrei Codrescu. Den senare uppmärksammas just nu som en av tio nominerade till National Book Award för sin nya samling dikter So recently rent a world, 2013, som vi också hämtat vårt urval från.

Debutanter är Hanna Rajs Lundström och Maria Fänge med varsin lika utmärkt som individuell ton.

Samtliga medverkande: Clemens Altgård, John Ashbery, Mircea Cărtărescu, Anna Classon, Andrei Codrescu, Aimée Delblanc, Kajsa Ekis Ekman, Vendela Engblom, Jens Fänge, Maria Fänge, Carmen Firan, Madeleine Grive, Nana Håkansson, Dan Jönsson, Hanna Rajs Lundström, Herta Müller, Lukas Möllersten, Ioana Nicolaie, Aino Oxblod, Vasilis Papageorgiou, Jonas Rasmussen, Olga Ravn, Dan Shafran, Lo Snöfall.

Köp ditt ex av numret här. Vi bjuder på frakten