Grattis Arne!

10TAL gratulerar Arne Ruth på 70-års-dagen. Läs om honom i 00TAL.

I en öppenhjärtig, omfattande och djuplodande intervju berättar Arne Ruth för Madeleine Grive om vägen till sitt internationella engagemang för yttrandefrihet och mänskliga rättigheter. Hos Arne Ruth, publicist och tidigare kulturchef på Sveriges Radio, Expressen och Dagens Nyheter, möter vi en kultursyn och ett moraliskt patos som numera är en sällsynt, för att inte säga omöjlig, hållning – i ett kulturklimat där kritiken förlorat greppet om sitt eget existensberättigande. När han 1998 efter tjugofem år som chef i Bonnierpressen sa upp sig från Dagens Nyheter innebar det slutet på en epok. Fredrik Böök initierade den, Olof Lagercrantz drev till sin spets, och Arne Ruth förvaltade och försvarade den.

Läs vad Arne Ruth berättar om hur kvinnorna i sin barndoms Bengtsfors blev hans förebilder, flykten från Tyskland till Sverige i krigets slutskede, om sin osläckbara lästörst, om Peter Weiss, om sin verksamhet som publicist och varför det var en nödvändighet att säga upp sig från den Bonnierägda dagstidningen, och hur en motståndets estetik kan se ut i dag.

Estetikens motstånd i 00TAL Motstånd nr 2/3 2000.
Beställ dubbelnumret för endast 80 kr inkl. frakt i vår butik!