Gurlesque på Stockholms Internationella Poesifestival

I Pussy Riots tidsålder vässar poeter från hela världen sina pennor mot den mediala framställningen av kvinnans roll i samhället. Gurlesque är en feministisk strömning i litteraturen som uttrycker såväl femininitet och sockersötaste gullighet som groteskerier och våldsamhet. Det är en maximalistisk estetik som blandar högt och lågt, obscent och konstgjort, kitsch och äckel. Den rör samman drag från Riot Grrl och Harajuku-looken, Disney– och splatterfilm, blandar HC Andersen med Sylvia Plath.

Festivalen visar på en världsvid tendens inom samtidslitteraturen och bjuder på föreställningar och seminarier på olika platser i Stockholm med tongivande innovativa poeter.

Medverkar gör bland andra Kim Yideum från Korea, Lara GlenumJoyelle McSweeney och Johannes Göransson från USA. Författarna Aase Berg, Nina Hemmingsson och Leif Holmstrand, skådespelarna Sissela KyleAnna PetterssonAdam Pålsson, m.fl. (se bilder längre ned på sidan)

På Södra Teaterns stora scen den 4 december delas Mare Kandre-priset ut för åttonde året.

Vi utlovar sylvass poesi, performance, musik, och dans. Varmt välkomna!

PROGRAM 2–5 DECEMBER
mån 2 december: Obaren, Sturehof kl 19.00
ons 4 december: Södra Teatern kl 18.30
tors 5 december: Liljevalchs kl 19.00
tors 5 december: Teater Brunnsgatan Fyra: AKT UNG kl 20.00. Workshop på ABF Stockholm 1 dec. Är du mellan 16 och 27 och vill medverka? Skicka ditt bidrag till aktung@10tal.se

Läs mer på festivalens blogg: stockholmpoetry.se

 

Stockholms Internationella Poesifestival arran­ge­ras av tid­skrif­ten 10TAL i sam­ar­bete med Södra Teatern, ABF Stockholm, Stockholms Stadsbibliotek, Liljevalchs, Teater Brunnsgatan Fyra, med flera. Sponsorer: Mornington Hotel, OBaren Sturehof

10TAL Evenemangs verk­sam­het stöds av Statens Kulturråd, Stockholms Kulturförvaltning och Stockholms Läns lands­ting.