Engagerande texter av Lena Andersson i 10TAL

2013 var författaren och skribenten Lena Anderssons år! Hon prisades för såväl sin kulturjournalistik som sin omdiskuterade och kritikerhyllade roman, Egenmäktigt förfarande, med inte mindre än Expressens Björn Nilsson-pris, Publicistklubbens Guldpenna, Svenska Dagbladets litteraturpris och Augustpriset. Hennes debutroman Var det bra så? från 1999 valdes dessutom till årets Stockholm läser-bok.

Vi på 10TAL är stolta över att ha publicerat många läsvärda och engagerade texter av Lena Andersson i tidskriften och vill framföra ett varmt grattis till Lena. Vi känner en stor glädje över att en seriös och genomarbetad journalistik, som alltid skrivs med ett uppriktigt allvar i både tonen och syftet, är vad vi alla helst vill läsa.

Till 10TALs läsare vill vi passa på att rekommendera Lena Anderssons fortfarande angelägna djupintervjuer och tänkvärda reflektioner i tidskriften.

#8 2001 Godhet

Samtal med Roy Andersson om ständigt aktuella existentiella frågor: om tiggeriets förödmjukelse, det farliga i demoniseringens förenkling, om utnyttjande och om hur onda handlingar kan vara förståeliga. Men framförallt om godheten.

Essän ”Den goda viljans konsekvenser” om hur passivitet ibland kan vara att föredra framför en aktiv godhetsambition.

#9/10 2002 Exil

Intervju med författaren Claudia Marcks om att skriva på tyska och svenska, språket som stålvägg. Om den västerländska tragedin och om att kommunicera med läsaren.

#11 2002 Novellboom

Samtal med författaren Roque Falcón om att vara omskriven och hyllad av de främsta kritikerna och sedan falla ut, bli refuserad och glömmas bort av etablissemanget. Om att ta folkhemmet för givet, om bokbranschen och vad man (inte) lär sig på universitetet.

#8/9 2012 Ansvar

Essän ”Ut ur skamvrån” om vad det innebär att ta ansvar för sig själv och andra. Hur ska vi bli ett ansvarstagande samhälle, och vilka roller spelar skulden och skammen i detta?

Samtliga nummer finns till försäljning i 10TALs butik. Klicka på titlarna ovan för att beställa. Vi bjuder på frakten!