Forum för poesi och prosa – 5 mars

Möt dina favoritförfattare
och stifta bekantskap med nya.

Forum för poesi och prosa är Sveriges ledande scen för uppläst litteratur och fungerar både som litterär scen och som mötesplats för litteraturintresserade. Scenen finns på flera orter i Västra Götaland och bland författarna hittar du en blandning av prosaister och poeter, av genrer, kön, nationaliteter och åldrar, mellan etablerat och oetablerat, mellan västsvenska, nationella och nordiska författare. Här kan du ta del av programmet och läsa texter av aktuella författare.

Nästa evenemang: Musikens Hus, Göteborg 5 mars

Smakprov: Jeny Rengman – ur Huset (2013)

Medverkande: Kjell Westö, Marjaneh Bakhtiari, Eva Runefelt och Jeny Rengman.

Tema: Oro.

Om författarna:
Kjell Westö är en av de främsta finlandssvenska författarna idag och delar sin tid mellan Stockholm och Helsingfors. Han började sin litterära bana som poet, men övergick till noveller och slutligen romaner. Han fick sitt genombrott med romanen Drakarna över Helsingfors (1996) som erhöll Finlandiapriset. Sommaren 2013 visades dramaserien Där vi en gång gått i SVT. Westös senaste thrillerartade roman Hägring 38 (2013) utspelar sig i Helsingfors 1938 och Hitlers expansionspolitik väcker både vrede och beundran bland de gamla vännerna i den så kallade Onsdagsklubben, och huvudperson, advokaten Claes Thune, känner hur Europas splittring återspeglas i relationerna med kamraterna. Hägring 38 blev bland annat nominerad till Augustpriset och Nordiska rådets litteraturpris.

Marjaneh Bakhtiari är född i Teheran, Iran. Hon bor numera i Malmö och har studerat socialantropologi och journalistik. Hon debuterade med romanen Kalla det vad fan du vill 2005. Den handlar om den upproriska Bahar var högutbildade föräldrar är tvungna att jobba på daghem och som pizzabagare. Bahar som är bättre på svenska än föräldrarna vet att utnyttja sin makt för att få som hon vill. Romanen som såldes i 50 000 exemplar i pocket dramatiserades och sattes upp på Malmö dramatiska teater hösten 2007. Hennes senaste roman kom ut 2013 och heter Godnattsagor för barn som dricker.

Jeny Rengman är utbildad socionom och skriver poesi och dramatik. Hon debuterade 2013 med diktsamlingen Huset. Boken är en undersökning av en kommunal organisationsstruktur uppbyggd efter en närmast militär, hierarkisk modell där målet att stödja och hjälpa barn kolliderar med maktspråket och den konstlade retoriken i huset. Honnörsord som ”barnet i centrum” och ”barnets perspektiv” ekar tomt i huset där ärenden bollas fram och tillbaka mellan husets olika rum, språk och nivåer av inflytande.

Eva Runefelt är född i Stockholm och är författare och poet. Runefelt har arbetat som vårdbiträde och hemsamarit, hon har även studerat filosofi. Sedan 1980 är hon författare på heltid. Hon har skrivit konstkritik i Svenska Dagbladet. Hon debuterade med romanen I Svackan (1975) och har sedan dess gett ut ett tiotal titlar. Hon har belönats med många priser och utmärkelser, däribland Gerard Bonniers lyrikpris 2002, Ekelöfpriset 2003 och De Nios lyrikpris 2008. Hennes senaste diktsamling Minnesburen kom ut 2013.

FORUM FÖR POESI OCH PROSA
Arrangeras av:
Författarcentrum Väst med stöd av Region Västra Götaland, Kulturrådet och Göteborgs stad.

Vi har arrangemang på följande orter:
Bengtsfors, Borås, Göteborg, Kinna, Skövde, Trollhättan, Vänersborg och Åmål.

Kontakta oss:
Prinsgatan 12
413 05 Göteborg
Tel 031-751 25 50

PROGRAM
Hittar du >>>Här