Tisdag 11 mars: Klubb 10TAL tema ”Slagfält”

Hur låter dagens politiska poesi? Möt de aktuella författarna Ghayath Almadhoun, Marie Silkeberg, Johan Jönson och Athena Farrokhzad på årets första Klubb 10TAL den 11 mars, kl 18.30 på Teater Brunnsgatan Fyra. Det blir poesiuppläsningar, musik, samtal, dans, videopoesi och tillfällen att mingla i teaterns bar och foajé. Varmt välkomna till en kväll i de poetiska slagfältens tecken!

”Det här är politisk poesi i full styrka.” Så skriver poeten och kritikern Aase Berg om Ghayath Almadhoun och Marie Silkebergs gemensamma diktsamling Till Damaskus (2014). Och fortsätter:

Det är så här politisk poesi måste se ut i dag, om den ska vara möjlig att ta på allvar. Vi ska inte nöja oss med mindre komplexa texter, de är så hopplöst infantiliserande. I den avgörande politiska poesin är krigets motsägelser och smärta gestaltade i oändliga nyanser: Det Almadhoun och Silkeberg visar fram är den komplexa plågan som desillusionerat uppvaknande. Vi är alla skyldiga att vakna.

Den angelägenhet, komplexitet och styrka som kännetecknar verkningsfull politisk poesi kommer sig ofta av att liv och politik är drastiskt sammanbundna.

I Athena Farrokhzads diktsamling Vitsvit är den föreningen särskilt märkbar. Där låter Farrokhzad de mest personliga utsagorna berätta om de mest omfattande och brutala sociala strukturerna, och hon lyckas även med att gripa an det hänsynslösa i existensen.

athena_f_Khashayar_Naderehvandi_400x
Athena Farrokhzad. Foto: Khashayar Naderehvandi

Om liv och politik inte kan separeras i Almadhoun/Silkebergs och Farrokhzads verk kan liv och arbete, på ett liknande vis, omöjligt åtskiljas hos Johan Jönson. Hans senaste bok mot.vidare.mot (2014) är en uppföljning av diktsamlingen med.bort.in som utkom 2012. Jönsons dikter arbetar långsamt fram ett nytt språk för den lågavlönade i dagens arbetssamhälle – med en enastående uthållighet i de tusentals sidor som samlingarna utgör.

På Teater Brunnsgatan Fyra den 11 mars bjuder 10TAL in till en kväll med författare som med erfarenheternas sensibla uttryck och ett expressivt formspråk lyckas förmedla en skarp kritik av kapitalismen och kolonialismen; strukturer förverkligade genom rasism och klasshat.
Vi hör författarna läsa och samtala tillsammans, bland annat om formspråkens politiska potential. Moderator är författaren och kritikern Ulf Eriksson.

Dansarna Niklas Valenti och Sarasvati Shrestha framför under kvällen ett unikt dansstycke tillsammans. Valenti har varit verksam som koreograf och dansare sedan 2005. Nu är han aktuell i föreställningen ›Höra hemma‹, med text av Daniel Boyacioglu, där även Shrestha medverkar.

Under rubriken 10TALs Debutant presenterar vi poeten Burcu Sahin som medverkade under AKT UNG på Stockholms Internationella Poesifestival i fjol. 10TALs Debutant är en återkommande programpunkt där vi lyfter fram en ny, spännande och ännu inte utgiven författare.

Det blir även musik, videopoesi och tillfällen att mingla i teaterns bar och foajé.

Varmt välkomna!

 www.facebook.com/10TAL

För dig med funktionshinder:
Kontakta redaktionen på 070–429 71 53 så hjälper vi dig ner i lokalen.

Evenemanget arrangeras av 10TAL i samarbete med ABF Stockholm. 10TAL Evenemangs verk­sam­het stöds av Statens Kulturråd, Stockholms Kulturförvaltning och Stockholms Läns landsting.