Kvalitetslitteratur från 10TAL Bok

Har du upptäckt 10TAL Bok? – Tidskriften 10TALs bokförlag för poesi, essä och prosa. Våra böcker ingår i en numrerad serie, som går att hitta i välsorterade boklådor eller i vår egen webbutik. 10TAL Boks utgivning ger plats åt det som inte ryms i tidskriften 10TALs format och utgivningstakt. Förlaget har i likhet med tidskriften en internationell utblick, och håller likaså ett öga på svenska debutanter. 10TAL Bok ger ut nyskriven skönlitteratur och kritik om konst, samhälle, litteratur och kritik i essäform av svenska författare. I utgivningen ingår också utländska författare som för första gången presenteras i bokform på svenska. 10TAL Bok redigeras av Madeleine Grive och 10TALs redaktion.

Vi har hittills givit ut nio titlar sedan starten 2010. Senast gav vi ut danska Olga Ravns debutbok Jag äter mig själv som ljung. Flicksinne och rumänska Ioana Nicolaie som i Himlen i magen skildrar sin egen graviditet i en prosalyrisk dagbok. Om Olga Ravn och hennes debut skrev Josefin Holmström i Svenska Dagbladet: ”[…] det är till hennes slingrande, svårgreppbara och färgstarka dikt jag längtar efter att återvända. Jag ser fram emot att följa hennes författarskap.” Tillsammans med Helena Bobergs senaste diktsamling, Sinnesvåld, som utnämndes till ”Årets bok” i Borås tidning, utgör dessa två böcker 10TAL Boks poesipaket, som säljs till ett mycket förmånligt pris i vår webbutik.

Två nya titlar ges ut nu i vår, och till hösten är ytterligare två böcker planerade. 10TAL Bok nr 10, Lantmäteriet av den djupt miljöengagerade debutanten Jonas Gren kommer ut i maj. Lantmäteriet är en dikt som skildrar känslan av att gå vilse i ett samhälle, och beskrivs av poeten själv som ”den förlorade kontrollens poesi”. Därefter står den norska poeten Gro Dahles diktsamling Hundra tusen timmar på tur, som har översätts till svenska av Stewe Claeson. Diktsamlingen har sedan den gavs ut 1996 blivit en modern klassiker i vårt grannland.

Du känner igen våra böcker på den stilrena formen och de tydliga färgerna. Böckerna är formgivna av Lukas Möllersten, som nyligen fick pris av Svensk Bokkonst för sitt arbete med Bonniers vegetariska kokbok.

Här på hemsidan kan du läsa mer om våra titlar. 10TAL Bok nr 1, Andreas Åbergs Den vältempererade kritiken, är sedan en tid slut i vårt lager. Dock går den fortfarande att hitta i vissa boklådor. I sin helhet finns serien just nu tillgänglig endast hos S:t Pauls Bok– och Pappershandel vid Mariatorget i Stockholm.