Tisdag 6 maj: 10TALs litteraturfest på Södra teatern

Till 10TALs litteraturfest kommer den ukrainske författaren Serhij Zjadan, aktuell på svenska med romanen Depeche Mode. Vi hör skådespelaren Gustaf Hammarsten läsa ur boken och Zjadan samtala med journalisten Dmitri Plax om sitt författarskap och krisen i hemlandet. Medverkar gör även författarna Pooneh Rohi, Elisabeth Hjorth och litteraturkollektivet CE(N)SUR, rapparen Silvana Imam, DJ:duon Elis Burrau & Andreas Bertman, med flera.

Välkomna till Södra bar den 6 maj kl 18 – en helkväll med litteratur, musik, mingel och dans.

I Ukraina har Serhij Zjadan rockstjärnestatus och räknas till en av de främsta författarna i sin generation. Sedan 1990-talet har han, för en allt större internationell publik, gjort sig känd som anarkistisk poet och musiker. Hans böcker har översatts till ett tiotal språk och introducerades på svenska för första gången 2011 med Anarchy in the UKR. Nu är han åter Sverigeaktuell med sin debutroman från 2004, Depeche Mode.

Serhij_Zhadan400
SERHIJ ZJADAN. FOTO: EKKO VON SCHWICHOW

»Kamrater!
Proviantera nedanstående ingredienser för att tillverka era bomber. Ni kan och bör köpa dem i butiker för hushållsvaror eller stjäla från den folkfientliga regimen, men endast om ni kan göra det utan att dra till er dess uppmärksamhet. Vad som behövs är…«

Depeche Mode utelämnar inga ingredienser. »Kalla det punk eller experimentell tokjazz«, skriver Fabian Kastner i sin recension i Svenska Dagbladet (7.2 2014). »Zjadans medryckande energiska prosa är ett spretigt, improvisationsartat flöde som ömsom faller sönder, ömsom faller på plats. Den skicklige översättaren Nils Håkansson är helt med på noterna, hittar exakt rätt balans mellan talspråklig slängighet och poetisk precision.«

Till 10TALs litteraturfest kommer också författaren Pooneh Rohi, aktuell med sin hyllade debutbok Araben. Rohis roman behandlar frågor om identitet, klass och tillhörighet på ett sätt som frilägger rasistiska strukturer i det svenska samhället. »Araben«, skriver Ali Esbati i sin recension i Flamman (31.1 2014), »bearbetar Sverige och svensk samtid. Det raseri som romanjaget bär på – som gör henne ömsom stingslig och ömsom uppgiven – är ett socialt och politiskt fenomen som söker ett uttryck.« Under kvällen hör vi Rohi läsa ur boken.

pooneh200_200Silvana_annanbild200
POONEH ROHI. FOTO: LINDA GREN.     SILVANA IMAM. FOTO: IDA SUNDQVIST

Läser på litteraturfesten gör även Elisabeth Hjorth, författare till de kritikerrosade böckerna Kärnfamiljen och Hängivelsen. Nu är hon aktuell med romanen Vid himlens början, om vilken John Sjögren skrev i sin recension i UNT (9.9 2013), »ett mångskiktat, ibland till och med en aning spretigt, men stilistiskt genomarbetat stycke konstprosa, drivet av ett starkt socialt engagemang. Det handlar om människor, och ett helt Europa, i förfall.«

Helt nyskrivet blir det med litteraturkollektivet CE(N)SUR, bestående av Sarra Anaya, Emilia Felix, Judith Kiros, Molly Lindengren, Burcu Sahin och Astrid Stridsberg. »Ce(n)sur är en kärlekshandling, en hand på den gemensamma kniven som skär. Ce(n)sur är kritik och utopi, ett motstånd och en fristad, en vigilant om natten.« Så beskriver kollektivet sig själva. På 10TALs litteraturfest läser de sitt manifest för första gången.

Vi har även den stora glädjen att presentera rap-artisten Silvana Imam. Förutom att vara musiker läser hon till psykolog och är politiskt engagerad. Som rappare har hon en säregen stil för vilken hon uppmärksammats i media och på en rad musikgalor, senast Manifestgalan i år. Den 23 maj släpper hon EP:n »Jag Är Klassisk« där P3 roterande singeln »I•M•A•M« är med.

10TALs litteraturfest den 6 maj på Södra bar blir en helkväll med litteratur, musik, samtal och dans, samt möjlighet att mingla på Stockholms vackraste terrass.

Varmt välkomna!

 

Biljetter finns att köpa på Södra teaterns hemsida. Det går också bra att ringa 08–531 99 490 för bil­jet­ter eller frå­gor om tillgänglighet. Entré 90 kr.

Följ evenemanget på Facebook

 

Litteraturfesten på Södra Teatern arrangeras i samarbete med Svenska institutet, ABF Stockholm och bokförlaget 2244.
10TALs evenemangsverk­sam­het stöds av Statens Kulturråd, Stockholms stad och Stockholms Läns landsting.