Parnass nr 2 2014: Erik Axel Karlfeldt

Omslag_lagI år är det 150 år sedan Erik Axel Karlfeldt föddes på Tolvmansgården utanför Avesta i södra Dalarna. Som champagnebubblor dyker citaten upp när vi närmar oss Karlfeldts liv och diktning. Det är en ordskatt som i många år legat djupt gömd. Först långt efter hans död avslöjades dramatiken i Karlfeldts liv. I sin text Klyvnaden analyserar Agneta Pleijel den. Mika Larsson, barnbarn till Karlfeldt, berättar hur mormor Gerda vakade som en hök över makens minne.

Karlfeldt bodde en stor del av sitt liv i Stockholm. Men i hans diktning finns nästan ingenting som påminner om detta. Det är Dalarna som är hans litterära hemvist. Han låter sitt alter ego Fridolin beskriva naturen och njuta av blomsterprakten. På Sångs i Sjugare by anlägger han en fantastisk trädgård, som Gunbritt Berggren idag tar hand om. Hur det gick till berättar hon nu om i Parnass.