Klubb 10TAL – Vem äger kulturen?

Releasefest för nya numret av 10TAL, nr 16 Beslagta, på Teater Brunnsgatan Fyra, fredag den 16 maj kl 19. Alla vill äga kulturen. Alla älskar kulturen – den bär på en förförande kraft. I det nya numret av 10TAL utforskar vi verbet Beslagta och gör det till ett begrepp: människans begär att erövra, konfiskera, göra saker till sitt. Driften att lägga beslag på konst, språkbruk, kulturer och andra människors identiteter och liv.

Vi publicerar nyskrivna texter från Kroatien, Makedonien, Botswana, USA, Marocko, Mexiko, Syrien – berättelser om krig, våldtäkter, kolonialism, förtryck, fattigdom eller hårt arbete — om kärlek och människors försök att återskapa sina liv och drömmar.

Till festen på Teater Brunnsgatan Fyra kommer den internationellt uppmärksammade scenpoeten TJ Dema från Botswana, som också medverkar i numret, och framför poesi. Hon är född 1981 och räknas till en av landets mest kända poeter och kulturpersonligheter. Enligt den ghananske kritikern och poeten Kwame Dawes tillhör hon de mest övertygande och kritiska afrikanska poeterna i dag.

Regissören och debattören Stina Oscarson leder ett samtal på temat Beslagtagen kultur med konstnären Ebba Matz, artisten AK von Malmborg, poeten Barakat Ghebrehawariat från Revolution Poetry och Timbros kulturansvarige Lars Anders Johansson i panelen. Under rubriken 10TALs debutant presenterar vi denna gång Maria Fänge, som debuterade i 10TAL nr 14 Bära kropp. I teaterfoajén visar vi konstnären Sophie Totties verk Subject Without Nation och under kvällen visas också Ebba Matz för numret specialgjorda konstprojekt: bekymmerslöst begär, beslagtaget hjärta. 

Som vanligt, bar, mingel, möten, DJ.

Välkomna till Teater Brunnsgatan Fyra fredag den 16 maj kl 19!

Klubb 10TAL arrangeras i samarbete med ABF Stockholm. Tack till Botswanas ambassad och Galleri Niklas Belenius.  
10TAL Evenemangsverk­sam­het stöds av Statens Kulturråd, Stockholms stad och Stockholms Läns landsting.