Right is Wrong

huan

Zhang Huan, Family Tree 3, 2000 (Courtesy of M+ Sigg Collection)

Kulturhuvudstadsåret 2104 rullar vidare i Umeå, denna gång med Bildmuseets stora satsning på en utställning med kinesisk samtidskonst från fyra decennier. Utställningen presenterar samtidskonstens explosionsartade framväxt i Kina. Med start i 70-talet och konstnärsgrupper som No Name och Stars, via händelserna på Himmelska fridens torg 1989, till utvecklingen på dagens konstscen. Right is Wrong är resultatet av ett samarbete mellan Bildmuseet Umeå universitet och konstmuseet M+ (där Lars Nittve håller i rodret), West Kowloon Cultural District, in Hongkong. Utställningen har kuraterats av Pi Li, chefsintendent vid M+; Lars Nittve  samt Katarina Pierre, museichef Bildmuseet i samarbete med konstsamlaren Uli Sigg.

Right is Wrong presenterar centrala verk av betydande konstnärer och en nutida kinesisk konsthistoria. Utställningen omfattar drygt 80 konstverk: måleri, fotografi, skulptur, video, installation och performance. Verken ingår i samlingen hos M+ Sigg Collection från M+, det stora museum för visuell kultur som just nu byggs i Hongkong för att öppnas i slutet av 2017.

Utställningen öppnar den 8 juni och pågår fram till och med den 12 oktober.