Skräck på Göteborgs Konstmuseum

mhoci56mhwlzqkytb6hmHöstens stora utställning på Göteborgs Konstmuseum tar sig an skräckromantikens landskap från Marcus Larsson till Goth. Utställningen följer de dramatiska och kusliga landskapsbildernas historia från 1880-talets ”nordiska” måleri till fantasygenrens spektakulära miljöer och hårdrockens miljöer. Rötterna finns i det sena 1700-talets litteratur med författare som Mary Shelley och Bram Stoker, men stämningarna och miljöerna har levt kvar långt in i vår tid.

Utställningen ger också en bred presentation av Marcus Larssons, vars självförbrännande liv och karriär inte så lite påminner om nutida rockstjärnors. Hyllad av sin samtid, rik och berömd men död i fattigdom och utbrändhet. Marcus Larsson känns på något vis ohyggligt modern.

Utställningen pågår under perioden 20 september – 25 januari 2015.