2014-07-22 Bombanfall

Ju sämre mina omständigheter blir här, desto mindre jagar jag nyheter och följer nyhetsbevakningen. Jag orkar helt enkelt inte. Eftersom jag själv är under ett bombanfall här klarar jag inte riktigt av varken Syrien eller Irak för tillfället. Och eftersom det har varit så många prövningar, så mycket smärta, varken vill eller kan jag leta upp iranska nyheter – som för övrigt alltid saknar positiva rapporter, trots att de filtrerats och censurerats av regimen.

Varför skulle jag vilja läsa att riksdagen i Iran har röstat igenom en lag som säger att kvinnor under 40 år endast får utresetillstånd ur landet i sällskap av make eller far? Är det inte diktatur när riksdagen befolkas av människor som röstar igenom en sådan lag? Hur många kvinnor röstade?

Men å andra sidan kan jag inte stoppa ner huvudet i sanden och helt bortse från vad som pågår i världen, och istället bara vänta på att Migrationsverket återigen ska ge mig de 24 kronor om dagen som jag fick när jag fortfarande officiellt var asylsökande.

Det var på grund av allt detta som jag började följa ett satiriskt politiskt program, Poletik, som spelas in i New York. Det är egentligen samma gamla nyheter: krig, bojkotten mot Iran, inflationen, förringandet av kvinnor, avrättningar, bisarra arresteringar. Men det förmedlas åtminstone som satir, med någon sorts humor.

I ett avsnitt återges en del statistik. Jag tror att den är rätt nyttig för människor som tror att det faktum att Rouhani ersatt Ahmadinejad inneburit någon förbättring, trots att Khamenei sitter kvar. Statistiken är hämtad från källor som Quartz, Freedom House, Committee to Protect Journalists och Business Insider.

– Av världens tio mest förorenade städer ligger fyra i Iran; Ahvaz, Sanandaj, Kermanshah, Yasuj.
– Bara åtta länder i världen tillämpar strängare censur än Iran.
– Iran ligger bland topp tre bland länder som fängslar journalister.
– Iran avrättar flest människor i världen, näst efter Kina.
– Iran har störst andel lidande människor i världen, näst efter Venezuela.