Identitet och tillhörighet. Klubb 10TAL fredag 19 september

Till Teater Giljotin kommer Majgull Axelsson, Judith Kiros, Khashayar Naderehvandi, Leif Zern, Stina Oscarson och Nina Ramsby. Välkomna till en kväll med läsningar, musik och samtal!

”Vi tror, vi som lever idag, att det är lätt att byta namn och identitet. Vilken illusion.” Det skriver Leif Zern i sin självbiografiska roman Kaddish på motorcykel som handlar om att växa upp i ett hem på Söder i Stockholm med dubbla identiteter, där ortodoxa judiska ritualer blandas med folkhems-svenska traditioner.

Identitet är ett högaktuellt begrepp i dagens offentliga samtal. Trots att människor mer än någonsin förflyttar sig mellan kulturer eller skiljs från sina rötter ställs fortfarande krav på individer att visa upp en lättbegriplig identitet. Frågan ”Vad är din tillhörighet?” – varför är den så viktig att få svar på?

I sin nya roman Jag heter inte Miriam berättar Majgull Axelsson om Malika som tar en död judisk flickas identitet för att överleva kvinnolägret Ravensbrück, där romer står lägst ned i hierarkin. Med Folke Bernadottes bussar hamnar hon efter befrielsen i Sverige och genom resten av sitt liv fortsätter hon att dölja sin romska identitet för att få stanna i det svenska samhället.

Judith Kiros är en av grundarna till nätforumet Rummet – en plattform för rasifierade feminister och antirasister. Hon är också en av poeterna i litteraturkollektivet Ce(n)sur. I sitt manifest skriver de: ”Varför tror ni att vi alltid går med axlarna så högt uppdragna? Om vi slappnar av förlorar vi våra röster. Med ert språk i våra munnar. Med era berättelser om oss i era papper.”

En författare som skrivit om ansvaret gentemot berättelserna i vår sociala omvärld är Khashayar Naderehvandi. I sin debutroman Vilar i era outtröttliga händer framträder läsaren som medskapare till romanens berättelse, i likhet med hur textens jag – och författaren – förhåller sig till andras berättelser. Teman i boken är migration, globalisering och klass.

Artisten Nina Ramsby har bland annat skrivit svenska texter utifrån låtar av Nina Simone, Stina Nordenstam, Sade och Billie Holiday, om könsidentifikation, hat, mod, åtrå, Gud, tröst och förlåtelse. Under kvällen spelar hon musik och läser ur sin diktsamling I det: Berättelser ur min röst (2014).

Under varje Klubb 10TAL presenterar vi kvällens litterära debutant. Denna gång är det Judith Kiros som debuterar som poet.

Varmt välkommen!

Plats: Teater Giljotin, Torsgatan 41, T-bana St Eriksplan
Tid: Fredagen den 19:e september, klockan 18:00

Entré: 80 kr ordinare, 40 kr studerande

Föranmälan kan göras till projektledare Ylva Gripfelt, ylva@10tal.se

Eller teckna en prenumeration här och få fritt inträde!

 

Följ och dela evenemanget på Facebook!

 

För dig med funktionshinder:www.facebook.com/10TAL

Kontakta redaktionen 070–641 58 22 så hjälper vi dig ner i lokalen.
Teater Giljotins hemsida

 

Evenemanget arrangeras av 10TAL i samarbete med ABF Stockholm. 10TAL Evenemangs verksamhet stöds av Statens Kulturråd, Stockholms Kulturförvaltning och Stockholms Läns landsting.