Medusa nr 3, 2014: Guldkungens förlorade värld

Medusa 35:3 (2014): Guldkungens förlorade värld

Medusa 35:3 (2014): Guldkungens förlorade värld

Klicka här om du vill köpa detta nummer av Medusa!

Vad har George W. Bush och Alexander den store gemensamt? De ärvde båda konflikter i Mellanöstern av sina fäder. Dessutom ville de ha makten över områden som ligger i dagens Irak, vilket gjorde att de båda blev indragna i långdragna konflikter i området. Nutid möter dåtid i artikeln Guldkungens förlorade värld av Denis Searby.

Colosseum, den flaviska amfiteatern som byggdes för 2000 år sedan, har efter den sista föreställningen brukats ända in i samtiden. Läs mer om denna fascinerade byggnad i Anna Enbergs artikel Colosseum som historiskt monument, kulturarv och turistattraktion.

Spännvidden av litteratur som utkommer inom antik- och arkeologisfären är stor. Läs om några nyutkomna böcker i detta nummer av Medusa!

Innehåll:

Anna Enberg, Colosseum som historiskt monument, kulturarv och turistattraktion
Fanny Kärfve, Pompejiutställning på Millesgården
Anna-Stina Ekedahl, Hälsa och ohälsa i Pompeji
Denis Searby, Guldkungens förlorade värld
Lennart Lind, Tankar om Tore Jansons Germanerna
Linnea Åshede, Hur man skapar en antik marmorskulptur. En övning i att misstro auktoriteten
Recensioner
Julia Habetzeder, Medusa till salu i Tübingen

Redaktionen:

Maria Lowe Fri (ansvarig utgivare), Julia Habetzeder (chefredaktör), Gun Blomkvist, Susanna Blåndman, Roberth (Bobby) Fri, Linnéa Johansson, Sandra Karlsson, Fanny Kärfve, Anna Lindblom, Lovisa Strand, Margareta Svensén, Erika Weiberg, Ludmila Werkström.