Aleksandra Kucharska får årets Åke Andrén-stipendium

aleksandra

Aleksandra Kucharska (foto: Per-Olof Andersson)

Tecknaren och skulptören Aleksandra Kucharska är årets mottagare av Åke Andrén-stiftelsens konstnärsstipendium. Priset delas ut den 18 september och hennes verk visas i en utställning den 18-28 september på Liljevalchs i Stockholm.

Åke Andrén-stiftelsens stipendium till en ung lovande konstnär är på 500 000 kronor och delas ut för tredje året. Årets jury har bestått av Liljevalchs chef Mårten Castenfors, projektledaren Sune Nordgren, Åhus och konstnären Carl-Magnus, Lund.

Aleksandra Kucharska är född 1981 i Gdansk, Polen. Hon är utbildad på Malmö konsthögskola och bor och arbetar i Malmö. Hon arbetar med skulptur och installationer men är också en av de unga konstnärer som gett tecknandet ett uppvaknande. Hennes teckningar präglas ofta av eftertänksamhet och stillhet, ”en melankoli över någonting förlorat och en försiktig längtan efter någonting ännu okänt”, som Sune Nordgren uttrycker det i juryns presentation. Minnen och erfarenheter från uppväxten i Polen, bilder ur vår nära historia, bildar bakgrunden, ”tristessen och rutinen är inte så sällan en förutsättning för hennes nyskapande”.

Aleksandra Kucharska har haft en rad utställningar, både separat och i grupp, i Sverige och exempelvis Tyskland, Norge och Litauen. I våras var hon en av tre konstnärer i utställningen Slow Motion på Teckningsmuseet i Laholm och 2013 deltog hon i ”Att återse Auschwitz” på Uppsala konstmuseum.

Läs mer på Aleksandras hemsida http://www.aleksandrakucharska.com/