Nyhet från 10TAL Bok: Romerska nätter av Martin Glaz Serup

Romerska nätter är den danska författaren Martin Glaz Serups andra diktsamling på 10TAL Bok, som introducerade författaren på svenska med den underfundiga lyrikboken Marken, 2012. Båda i lyhörd tolkning av Stewe Claeson.

Med ett stort poetiskt överskott och en omedelbar värme skriver Glaz Serup sig genom skilsmässa, dödsfall, sex och politik. Här möter den samtida språkpoesin den moderna diktens anspråk på en närvarande röst. Texten genljuder av Pasolinis, Ashberys och Saarikoskis stämmor och med dem den klassiska litteraturens bekännelsedikt av Catullus och Propertius märke.

I sitt efterord lyfter Magnus William-Olsson fram Martin Glaz Serup som en av de viktiga och drivande nordiska författarna i det som skulle kunna kallas digitalitetens litterära övergångsålder. Om moderniteten fann sin ”längtan efter det eviga besvarad i den poetiska rösten” så kännetecknas vår epok tvärtom av en nuets flyktighet som ”lämnar dikten hemlös i tiden”. ”Det är, tror jag, inget mindre än poesins slut som skildras i denna bok, och dess pånyttfödelse i annat och ännu väsentligt okänt register”, skriver William-Olsson.

Martin Glaz Serup är poet, barnboksförfattare och kritiker, född 1978 i Köpenhamn. Han debuterade 2002 med Skylas ansigt och har givit ut ytterligare sex diktsamlingar och sju böcker för barn. I det akademiska arbetet Relationel poesi, 2013, diskuterar han den nordiska, konceptuella poesins politiska potential.

Recensionsdatum: 16 oktober

Författare: Martin Glaz Serup
Titel: Romerska nätter
Förlag: 10TAL Bok
Antal sidor: 96
ISBN: 978–91-87838–01-9

Högupplösta pressbilder

För mer information eller bokning av intervju med författaren, kontakta
Emanuel Holm: emanuel@10tal.se eller ring 08–612 10 49.

Boken finns att beställa i 10TALs butik för 145 kr inkl. frakt