Ängsvillan får Rödfärgspriset

Årets upplaga av Falu rödfärgs arkitekturpris är den sjunde i ordningen. Priset går till en modern arkitekt som använder traditionell slamfärg. Årets vinnare ligger i en glänta mellan skog och hav i Nacka och har ritats av arkitekten Jonas Bohlin i dialog med arkitekten Anders Landström. Bohlin var även byggherre till villan. Den stod klar 2013 och innehåller både ateljé, verkstad och sommarbostad. Huset består av tre komponenter: parkvillan, sjövillan och trädgårdsmästarbostaden.

Juryns motivering lyder: ”Har platsen en själ? Kan livets mening vara en byggnad? Finns gud i detaljerna, som arkitekten Mies van der Rohe brukade påstå, fast han egentligen lär ha snott citatet från Flaubert…
Årets vinnare av Rödfärgspriset väcker onekligen existentiella frågor samtidigt som byggnaderna med sitt självklara förhållningssätt till omgivningen inte försöker förhäva sig. De vet sin plats men lyckas ändå flytta gränserna för det välkända en liten bit närmare universum, och det med en omsorg som bekräftar det vi alltid haft på känn: kärlekens färg är röd.”


Preamble: 

Jonas Bohlin får priset för villans självklara förhållningssätt till omgivningen.

Image: 

Kategorier: Okategoriserade