Arkitektur 7/2014

Arkitektur 7/2014

TEMA: BOSTAD

Nya numret av Arkitektur plockar upp bostadsfrågan. Dagens bostadssituation är en berättelse om glapp. Glapp mellan det som byggs och det som behövs. Glapp mellan vad de allra flesta har råd att lägga på en bostad och vad den kostar. Vi visar en karta av hur trångboddheten ökar i flera delar av Stockholm.  Medan man i andra delar av staden får allt större yta att bo på per invånare. Staden har kluvits mellan de som bor större och större och de som bor trängre och trängre. Ändå vänder sig bostadsmarknaden till den förra gruppen. 

Det finns inga givna svar på hur glappen ska fyllas men att de måste fyllas råder det inget tvivel om. Läs diskussionerna om hur och varför det blev så här i senaste numret av Arkitektur. Där vi också ger oss ut på en jakt efter de billiga bostäderna.

Vi presenterar landets intressantaste bostadsprojekt: bostadstorn som vill vara skulpturer i Stockholm, olika svar på små billiga lägenheter i Malmö och Örebro, bykänsla i Mölnlycke och ny-folkhem i Malmö. Dessutom 1900-talets viktigaste bostadsinnovationer i Sverige samt berättelsen om de bostadssociala experimenten i 1960-talets jakt på ett nytt samhälle.

Innehållsförteckning för detta nummer finns här.

Omslag till Arkitektur nr 7 2014

Kategorier: Okategoriserade