Sverige erkänner Palestina

Mosken

PGS välkomnar den nya regeringens besked att följa de 134 länder i FN som tidigare erkänt Palestina som stat. Vi ser det som mycket glädjande att regeringen infriar sitt löfte så snart efter regeringsförklaringen och vi hoppas att fler EU-länder följer efter.

Vi ser erkännandet som ett viktigt steg och ett stort moraliskt stöd för det palestinska folket. Det sätter press på Israel, höjer Palestinas status och visar att Sverige menar allvar med att kämpa för palestiniernas rättigheter.

Vi menar dock att ett erkännande av Palestina också måste följas av andra åtgärder. För att ockupationen skall upphöra och det ska bli en rättvis fred, måste omvärlden sätta press på Israel inför kommande fredsförhandlingar.

PGS hoppas att nästa steg blir att Sverige avbryter allt militärt samarbete med Israel och tar hem militärattachén från Tel Aviv. PGS anser också att Israels brott mot internationell rätt bör få konsekvenser i form av sanktioner. EU har i dag olika former av sanktioner mot en rad länder och vi anser att Israel borde läggas till den listan. Detta hoppas vi att Sveriges nya regering kommer att verka för.

Vi och våra samarbetspartners i Palestina är hoppfulla att regeringens besked betyder att palestinierna kan räkna med Sveriges solidaritet och engagemang framöver. Att Sverige återigen kommer att spela en viktig roll för en rättvis fred, inte bara i ord utan också i handling.

Palestinagrupperna i Sverige

läs mer

Kategorier: Okategoriserade