Mare Kandre-priset 2014 tilldelas Martin Tistedt

Martin Tistedt är årets mottagare av Mare Kandre-priset som för nionde gången delades ut under Stockholms Internationella Poesifestival på Södra Teatern den 27 november. Priset syftar till att premiera författare som skriver i Kandres anda och pristagaren koras av Mare Kandres familj och tidskriften 10TAL.

Martin Tistedt debuterade 2004 med romanen Segerhuva. Vår (2014) är Tistedts fjärde roman, för vilken han tilldelas Mare Kandre-priset med motiveringen:

När Mare Kandre en gång sa såhär: “Jag gillar såna där författare som tar i så mycket att det liksom skiter sig” – då kunde hon ha syftat direkt på Martin Tistedt. Tistedts romaner utspelar sig i den bombastiskt barocka och könsuppluckrade språkförvandlingens gränsland mellan poesi och prosa. Has texter är vildsinta och patetiska, megalomana och ömkliga, fulla av våld, sex, grymhet, förtvivlan, hysterisk humor och sinnessjuka metaforer, och i senaste romanen Vår vänder han de tidigare böckernas brinnande mörker till ljus i en kärleksskildring av himlastormande, romantisk skönhet.

Tistedt går alltid för långt, längre än man trodde var möjligt, men det är ingen provokation, det är stenhårt allvar: i grunden är Tistedts romaner kompromisslöst politiska i sitt kretsande kring de sociala spelen,  livsvillkoren och existensen. Martin Tistedt är en av de modigaste och mest oförutsägbara författarna i den svenska samtidslitteraturen.

Priset är instiftat till minne av författaren Mare Kandre (1962–2005) som efter sin för tidiga bortgång kom att sörjas av en stor skara läsare. Hon blev endast fyrtiotvå år men hann ändå bygga ett av de mest varierade, originella och omisskännliga författarskapen i vår samtid. Svenska Akademiens förre ständige sekreterare Horace Engdahl menar att hennes romankonst i Bübins unge (1985) måste jämföras med andra stora verk som Franz Kafkas I straffkolonin eller Imre Kertész Mannen utan ödeMare Kandres författarskap utma­nar konventioner, särskilt de rörande identitet, och hennes verk är skrivna med ett egenartat språk och med en väldigt stark röst. Detta utmärker också Mare Kandre-prisets mottagare.

Tidigare pristagare är Linda Boström Knausgård, Anne Swärd, Sara Hallström, Ida Börjel, Jonas Brun, Ann Hallström, Carolina Fredriksson och Mats Kolmisoppi.