Nyhet från 10TAL Bok: Kontinentaldrift av Dan Jönsson

I sin nya bok Kontinentaldrift reser författaren och kritikern Dan Jönsson genom ett Europa i sönderfall, i den ekonomiska krisens spår mellan 2012 och 2014.

Det som skulle bli så bra: en gemensam valuta, enighet för fred, samtycke bortom nationsgränserna. Och en enande idé: den liberala ekonomin. Men nu spricker marken upp under det europeiska projektet. Kontinentens delar befinner sig på drift från varandra. Ekonomin faller ihop och ojämlikheten stirrar tillbaka.

I litterära reportage berättar Dan Jönsson om avstannade spanska renoveringsprojekt som tornar upp sig som ruiner från framtiden, om den rumänska tiggarens kosmopolitiska blick, om öppningen för något nytt efter slutet på historien. Det är en bok om oss människor i Europa, om vikten av historisk förståelse, och om kapitalismen och kommunismens spöke. Det är en appell för att aldrig överge drömmen om att en annan ordning är möjlig.

Dan Jönsson är författare och kritiker, född 1963 i Rotterdam, bosatt i Skåne. Han har tidigare gett ut två böcker med essäer, båda 2012: Estetisk rensning. Bildstrider i 2000-talets Sverige på 10TAL Bok – en genomlysning av 00-talets tio mest uppmärksammade konstdebatter – och Ingenmansland. Sedan 1995 är han återkommande litteratur– och konstskribent i tidskriften 10TAL.

Utgivningsdatum: 23 oktober

Författare: Dan Jönsson
Titel: Kontinentaldrift. Resa genom ett Europa i förvandling
Förlag: 10TAL Bok
Antal sidor: 320
ISBN: 978–91-87838–02-6
Pris: 200 kr i 10TALs butik

 

Kritikerröster

”Dan Jönsson är i den nyutkomna boken ”Kontinentaldrift” den samtida ciceron som skickligast bibehåller ett brett perspektiv, samtidigt som han presenterar ett smärtsamt och ofta litterärt detaljseende (”Medelhavet är ingenting annat än ett sår i jordskorpan”), och det tillför texten en njutbar kvalitet mitt i alla berättelser om förlust, fattigdom, skuld och svek. Det är ett dystert europeiskt maskineri som beskrivs, ett projekt som har övertagit sina egna styrmedel och satt kurs rakt mot isberget.”
— Negar Naseh, Svenska Dagbladet, 19 oktober 2014

”För vi slipper inte undan frågorna längre, konstaterar Jönsson i boken. Syftet är inte att leverera svar men däremot att ta i de riktigt besvärliga frågeställningarna. Och visst känns det som att det är på tiden?”
— Somar Al Naher, Dagens Nyheter, 17 november 2014

”Så arbetar Jönsson: lockar in oss med några vackra bilder och föreställningar, blåser in luft i blicken – tills vi också måste ta itu med det mer svårsmälta, det som utmynnar i konkreta frågor, som: Vad göra?”
— Stig Hansén, Helsingborgs Dagblad, 23 oktober 2014

”Jag är väldigt förtjust i den här boken.” — Mattias Berg
”Det är enormt mycket läsefrukter, enormt mycket citat och sammanhang, människors röster. Och ändå har han kanske inte blivit klar. Det tycker jag väldigt mycket om.” — Ulrika Milles
”Den är dyster men inte uppgiven.” — Gunnar Bolin
Kritiken i Sveriges Radio, P1, 4 november 2014