Hej Sara!

hejfeminist_sarahanssonVad handlar ditt nya album Torskarnas pride-parad om?

Det är ett samlingsalbum fullt med härliga serier, nästan alla handlar på något sätt om hur människor exploateras i ett kapitalistiskt samhälle och hur det legitimeras genom klyschor som: ”Var inte ett offer, du kan bli vad som helst om du bara försöker, allt är upp till dig som person” osv. Två fält för exploatering som jag har zoomat in lite på är surrogatmödraskap och prostitution, varvat med dåliga ordvitsar och vackra broderier.

 

Hur kom du på titeln?

Det är titeln på bokens längsta serie som handlar om marknadsliberala påståenden om prostitution. Till exempel hävdar vissa att sexköp är en normbrytande sexuell praktik och att alla torskar borde komma ut ur garderoben och gå i en pride-parad.

Vem hoppas du ska få Torskarnas pride-parad i present?

Någon som känner sig alienerad från sin omvärld i den här nyliberala hegemonin (= känner sig ensam i den här jävla skiten) och som behöver komma in i värmen och känna att vi är många, tillsammans är vi starka och här får du en tecknad gumma som säger ett kul skämt.

Vilka serier läser du?

Det senaste jag läste var ett seriefanzin av kursdeltagarna på folkhögskolan där jag vikarierar som lärare.

Vilka serier önskar du skulle göras i Sverige?

Jag skulle vilja läsa fler riktigt långa, riktigt bra serieromaner. Som Smålands mörker av Henrik Bromander. Jag vill att de serieromanerna ska göras av folk som inte vanligtvis brukar få tillgång till skrivarskolor och författarstipendier.

Du tar ofta upp arbetarklasskvinnors villkor. Vad krävs för att villkoren ska förbättras?

En bred och kompromisslös socialistisk kamp så klart :-)

När får du dåligt samvete?

När jag blir irriterad på mina nära och kära. Jag tycker det är jättesvårt att stå ut med att jag ibland blir arg på dem. Är det för att jag är kvinna? Hur är det för er andra? Vad ska jag göra? Svar till ”andas i en fyrkant i ett annat rum”.

Vad klarar du dig inte utan?

Hur hittar du nya vänner?

Senast jag fick en ny vän var i min dansgrupp.

Vad moraliserar du över?

Ibland när jag har riktigt mycket att göra och är superstressad kan jag moralisera över att någon i min närhet har slappat, inte fixat saker eller inte varit effektiv. När det händer blir jag väldigt bedrövad över vad att leva i kapitalismen gör med oss, eftersom att slappa är meningen med livet och att tänka på människor i termer av effektivitet är rätt så jävla avhumaniserande :-(

Vad gör du en ledig dag?

Läser Engelsforstrilogin (Cirkeln med flera, reds anmärkning). Nu har jag läst alla böckerna två gånger så nu vet jag inte vad jag ska göra. Allt jag vill göra är att läsa Engelsforstrilogin.

Vem eller vad får alldeles för mycket uppmärksamhet?

Sverigedemokraterna och andra fascister får för mycket uppmärksamhet på sina egna villkor, det som händer när någon ”tar” den så kallade ”debatten” och ska ”argumentera” utifrån DERAS problemformuleringar. Alltså så här: om frågan”Vad ska vi göra åt problemet med massinvandringen?” är ställd så finns det inget svar som är rätt. Den debatten är förlorad i samma sekund som någon går med på debattens premisser. Det rätta är att ställa frågan ”Hur stoppar vi fascismen?”

Vad har du för relation till naturen?

Jag älskar den, men jag sitter också i stan och romantiserar naturen jättemycket. När jag väl är i en skog tycker jag både att det är det bästa jag vet men också lite äckligt och jobbigt.

Vad skulle du säga om alla lyssnade?

Ärligt, vad ska jag läsa nu när Engelsforstrilogin är slut?

Vad är en trovärdig feminist?

Jag vet inte vad som menas med trovärdig, men en bra grej är att gå med i någon feministisk grupp, eller starta en om det inte finns, och försöka göra saker tillsammans med andra. Om man bara sitter på internet och tycker och lajkar, då hamnar man lätt i en position av att bara vara kritisk och skeptisk till allt som alla andra gör. Det är det där med teori som är förankrad i praktik, det är väl trovärdigt.

Vilken låt betydde mest för dig under din tonårstid? Varför?

Alltså ”Wannabe” och ”Mama” med Spice Girls betydde ju väldigt mycket för mig i mina tidiga tonår. ”Wannabe” inspirerade mig och min bästis att starta band ihop och ”Mama” är så vacker och handlar om att älska sin mamma och om allt obetalt omsorgsarbete som kvinnor utför men aldrig får uppskattning för, de får bara höra ”sluta tjata”.

Har du något nyårslöfte?

Remember who the real enemy is.