Bo G. Hall väljer Bokigt under granen!

Ebba Witt-Brattström

Stå i bredd

Norstedts

Att ”stå i bredd” kallade Märta Tikkanen 70-tals-femi-nismens dröm om jämlika kärleks-för-håll-anden.

Ebba Witt-Brattström visar att decen-niet tvärtom var både livaktigt och litterärt innovativt. Upp på scenen kliver vardagskvinnan som vill vara hjält-inna i sitt eget liv, men där anas också en ny manstyp som drömmer om befrielse från könskriget. Det här är en personligt skriven litte-ra-tur-historia som återupprättar, om-tolkar och över-tygar om att 70-tals-feminismen var banbrytande för litte-ra-tur skriven av såväl kvinnor som män.

 

Boel Westin och Helen Svensson

Brev från Tove Jansson

Norstedts

Tove Jansson skrev brev till familjen, till vänner och älskade, bland dem livskamraten Tuulikki Pietilä. En del av breven är skrivna på resor: i Frankrike och Italien på tröskeln till andra världskriget och i London där mumintrollen lanserades stort på 1950-talet. Andra handlar om lyckliga somrar på Harun, ett skär långt ute i Finska viken. Breven har aldrig tidigare publicerats.

 

Matts Nilsson

Alma på Mår-backa – Selma Lagerlöfs hus-jungfru 1925–1931 Votum & Gullers förlag

Under sex år arbetade Alma Göransson hos Selma Lagerlöf. Med hennes egna berättelser samt Selmas stora korrespondens som källor skildras initierat och medryckande vardagslivet på Mårbacka liksom några viktigare händelser på gården under 1920-talets senare hälft. Boken är skriven av en central gestalt inom Föreningen Värmlandslitteratur: Matts Nilsson, som med den vill hedra sin mamma Alma och övriga medlemmar av Selmas hushåll.

 

Vilhelm Moberg

Brudarnas källa
– en legend om de bofasta

Carlssons

Brudarnas källa skiljer sig från Vilhelm Mobergs övriga romaner genom sitt vemod och sin lyriska grundton. Men i likhet med de flesta av hans övriga romaner utspelar den sig handlingen i hans hembygd. Fyra spelmäns öden binds samman kring källan och kulminerar under midsommarnatten. På så sätt återspeglas seder och bruk från nära vår egen tid ner till forntid.

 

Jung Chang

Den sista kejsarinnan
av Kina

Norstedts

Detta är den märkliga historien om den kinesiska kejsarinnan Cixi, länge förtalad som härsklysten, manipulativ och grym men den som i praktiken lade grunden till moderniseringen av Kina och till öppnade kontakter med västerlandet. Jung Chang
– uppmärksammad med verk som Vilda svanar: tre döttrar av Kina och Mao: den sanna historien – gör en veritabel äreräddning av Cixi och ger samtidigt fascinerande inblickar i Mittens Rike under 1800-talet senare år.

 

Klas Östergren

Twist

Natur & Kultur

Denna vår nyaste akademiledamots senaste bok har beskrivits som ännu en vindlande historia där hotellbarer, sedelbuntar och konsulter i mindfulness flimrar förbi. Det handlar ofta om att utnyttja eller bli utnyttjad och ingen går fri utan alla deltar i sveken: antingen motvilligt, ovetande eller kanske av fri vilja. Möjligen sker dock allt detta i ett långsammare, mera eftertänksamt tempo än vad läsarna av Östergrens tidigare verk har vant sig vid.

 

Lars Åke Augustsson

Lever Stig Dagerman?

Carlssons

Som nog de flesta vet dog Stig Dagerman 1954 alldeles för tidigt; blott 31 år gammal. Men hans böcker utges i nya upplagor och diskuteras i många länder; inte minst Frankrike. Lars Åke Augustsson är god kännare av diktaren och står för en populärt hållen presentation av honom och hans verk. Också andra författare kommer till tals om hans gärning liksom en orientering av Dagermanforskningen. Och svaret på boktitelns fråga blir ett klart ja.

 

Johan Cullberg
& Björn Sahlin

Märta och Hjalmar Söderberg. En äkten-skaps-katastrof

Natur & Kultur

Att Söderbergs äktenskap med Märta Abelius var ett stort misslyckande vet alla kännare av den store prosaistens liv. Han ville skiljas – men inte hon – och flydde till Köpenhamn. Mindre kända är de prövningar hon utsattes för; till slut medförande att hon omyndigförklarades. Psykiatern Cullberg och bokförläggaren Sahlin har kartlagt hennes dystra öde och lägger mycket stor skuld på läkarvetenskap och kallsinniga anhöriga – Söderberg ingalunda utesluten.

 

Lotta Lundberg

Timme Noll

Natur & Kultur

Författarinnan bor i Berlin och har – som titeln anger – skrivit en roman med bakgrund i det tyska krigsslutet 1945. Det handlar alltså om ett totalt ruinlandskap men samtidigt också om ett mänskligt sammanbrott som rör svåra samband mellan psykisk sjukdom och relationen mor-dotter. Modern lever med den fruktansvärda skuldbördan av att ha lämnat sitt barn i nazisternas våld. Skickligt vävs Cordelia Edvardsson-temat in.

 

Torgny Lindgren

Klingsor Norstedts

Torgny Lindgrens skildringar från uppväxtens Västerbotten har kallats moderna klassiker. Här kommer ytterligare en bok i raden som visar att han hör till våra allra främsta berättare. Den handlar om skapandets villkor och innehåller ett gripande porträtt av målaren Klingsor. Kunskapen som gjorde denne till konstnär kom genom ett dricksglas – kvarglömt på en snedsågad stubbe i skogen – som visar att den döda materien inte är död.

 

Sara Stridsberg

Beckomberga – Ode till min familj

Albert Bonniers förlag

En åldrande far och dotter samtalar om Beckomberga där han vistats under en period på åttiotalet. Detta Europas största mentalsjukhus blev en värld där gränserna mellan normalitet och vansinne rubbades men också något av en utopi för dem som klarade att möta samhällets krav. Likaså talar han om sin längtan att simma ut i havet och aldrig komma åter. Sara Stridsberg tar upp kärlekens dragningskraft liksom vår skräck – och längtan – efter att falla.