God jul och gott nytt år önskar PGS

Palestinagrupperna tackar för det här året. Tack till alla som kämpat för det palestinska folkets rättigheter, på gator och torg och med vassa pennor. Tack till alla som gett bidrag till Palestinainsamlingen.

PGS högsta önskan är ett slut på Israels ockupation av Palestina, en rättvis fred. Ett slut på apartheid och vi önskar flyktingarnas rätt att återvända. Vi uppmanar alla som delar vår önskan att stödja den palestinska BDS-rörelsen och att i julhandeln inte köpa varor från Israel eller stödja företag som på något sätt gynnar ockupationen.

Här är vår önskelista:

1. Ingen SodaStream i julklappssäcken 

Sodastream tillverkas i en bosättning på ockuperat palestinskt område. Företaget har senaste veckorna sagt att de planerar flytta fabriken, men då till Negevöknen där beduiner fördrivs från sina marker. Så vi köper inte SodaStream.

2. Köp rena skönhetsprodukter
Det kommer in fler och fler israeliska skönhetsprodukter på den svenska marknaden. Var misstänksam om produkten är märkt Döda Havet.
 

3. Välj kläder som är rättvisa
Stanna upp i julstressen och läs varifrån klapparna kommer. Bland annat har Nike sportstrumpor och underställ som är gjorda i Israel.  

4. Inget Hälsans kök på julbordet
I dag finns ett stort utbud av vegetarisk mat i butikerna, så det är lätt att välja bort Hälsans Kök som ägs av ett israeliskt företag vars råvaror kommer från Israel.

5. Välj rätt vin och dryck till julbordet
Systembolagets vin från Israel är från ockuperat område och går under namnen Carmel eller Yarden/Golan Heights Winery

6. Kolla så att dadlarna inte kommer från Israel
Dadlar är för många ett måste bland julgodiset, men kolla ursprungsmärkningen. Det finns många sorter att välja på som inte kommer från Israel.

7. Njut av frukt och grönt från andra länder
Det är i frukt- och grönsaksdisken vi måste vara särskilt uppmärksamma om vi vill köpa varor som inte bidrar till ockupation och förtryck. Kolla särskilt noga mandarinerna, grapefrukterna, apelsinerna, sharonfrukten, cocktaitomaterna och avokadon.

8. Res till länder som inte förtrycker och ockuperar
Välj andra resmål än Israel för din semester så länge ockupationen pågår. Stöd däremot gärna den palestinska turistnäringen med ett besök, och få minnen och vänner för livet på köpet!

9. Köp palestinsk olivolja
Kolla in bland annat Emmaus-butikerna som säljer palestinsk olivolja från Jord och Frihet (
jordfrihet.org) och PGS har periodvis olja att sälja, men även flera andra affärer har numera olja. Se också alardproducts.com Det kräver lite letande, men det är det värt.

10. Håll utkik efter streckkoden
Israeliska varor kan identifieras genom streckkoden. Börjar den med 729 får varan stanna i hyllan.

läs mer