”En seger för demokratin”

Kulturtidstidskrifterna försvarade yttrandefriheten under några dramatiska dagar. Prenumerera på 10TAL här.

Årets näst sista vecka blev utan varsel en plötslig kamp om kulturtidskrifternas existens i Sverige. Tidskriftsmakare och –läsare slöt sig samman och protesterade mot Alliansens kulturbudget som ville minska tidskriftsstödet med 79 procent. Drygt 17 tusen personer skrev under protestlistan, ett stort antal spaltmetrar debatt– och nyhetsartiklar skrevs om kulturutskottets förslag.

10TAL och Klimatmagasinet Effekt arrangerade på onsdagen en manifestation utanför riksdagen på Mynttorget där ett stort antal tidskriftsredaktörer och –representanter samlades tillsammans med ett drygt hundratal personer för att varna om förslagets ödesdigra konsekvenser för en hel kulturform. Med hjälp av en giljotin, en pappersskärare, skars 79 procent bort av respektive tidskrifts senaste nummer.

Samma kväll ägnades första delen av Klubb 10TAL på Teater Brunnsgatan Fyra åt ett samtal om tidskrifternas roll i kulturlivet och deras framtid mellan Mireya Echeverriá Quezada (Bang), Rasmus Fleischer (författare och historiker), Birgitta Wallin (Karavan), Elis Burrau (fikssion) och 10TALs Madeleine Grive som också ledde samtalet.

Under riksdagens debatt på torsdagen togs förslaget tillbaka och tidskriftsredaktionerna runt om i landet kunde andas ut. ”Alliansens reträtt i frågan om kulturtidskriftsstödet är en seger för demokratin”, konstaterar 10TALs chefredaktör Madeleine Grive.

Prenumerera på 10TAL under 2015. Vi är oumbärliga. Just nu finns flera förmånliga erbjudanden på butik.10tal.se

Läs Madeleine Grives debattartikel ”Kulturutskottet vet inte vad en kulturtidskrift är”