Senaste numret av 10TAL: Ukraina

Det senaste dubbelnumret av 10TAL är en unik introduktion till samtida ukrainsk litteratur, konst och kulturdebatt. Vi presenterar 25 ukrainska författare, översättare och konstnärer, som alla på ett eller annat sätt förhåller sig till kriget, invasionen och litteraturens roll i dagens Ukraina. 10TALs nummer är det första någonsin som helt fokuserar på Ukrainas samtida litteratur och kultur.

Vi publicerar en för 10TAL nyskriven appell av Oksana Zabuzjko, en essä av poeten Oleh Kotsarev om den samtida ukrainska lyriken, en nyskriven diktcykel och glödande prosa av Serhij Zjadan och en rapport om konstscenen i Kiev av Dan Jönsson. Vi introducerar också den ukrainska poeten Ljubov Jakymtjuk och presenterar Sofia Andruchovytj genom ett utdrag ur hennes succéroman Felix Austria. Totalt medverkar 25 ukrainska författare, översättare och konstnärer ur olika generationer i vårt nummer, varav de flesta för första gången på svenska.

Medverkande: Clemens Altgård, Jurij Andruchovytj, Sofia Andruchovytj, Katerina Babkina, Yevgenia Belorusets, Natalka Bilotserkivets, Boris Cheronskij, Miriam Dragina, Lina Ekdahl, Jonas Gren, Madeleine Grive, Linn Hansén, Lev Hrytsyuk, Nils Håkanson, Jurij Izdryk, Ljubov Jakymtjuk, Dan Jönsson, Nikita Kadan, Oleh Kotsarev, Halyna Kruk, Volodymyr Kuznetsov, Marianna Kyjanovska, Oleksandr Laskin, Mi Lennhag, Vasyl Lozynskyj, Oleh Lysjeha, Oksana Lutsiv, Andrzej Mencwel, Kostyantyn Moskalets, Lukas Möllersten, Mikael Nydahl, Olga Pedan, Dmitri Plax, Vladimir Rafeenko, Henrik Sahl Johansson, Bengt Samuelson, Ostap Slyvynskyj, Jan Henrik Swahn, Ingrid Wirengren, Susanna Witt, Oksana Zabuzjko, Bodil Zalesky, Serhij Zjadan

Läs Madeleine Grives ledare

Beställ i 10TALs butik