Fusklappen vecka 6

I helgen pratar vi om den gångna veckans väckelsemöten. Japanske Junya Ishigami beundrades i Stockholm, Bjarke Ingels sprider Minecrafts evangelium och till sist: mötet om hur arkitektur ska bli en folklig angelägenhet.

Japanskt väckelsemöte. Den japanska stjärnan Junya Ishigamis Stockholmsframträdande i tisdags kväll var så populärt att horder av människor tvingades vända i dörren på den extra stora lokal Stockholms arkitektförening abonnerat. Redan när Ishigami var student gjorde han succé på SANAA. Projekten han presenterade den här kvällen var bland annat ett nio meter långt vibrerande bord och den enorma kubiska heliumballong som fyllde ett atrium i Ishigamis Tokyo Museum of Contemporary art (se bilden ovan).
Hans vinnande tävlingsförslag för Kinmen Ports färjeterminalbyggnad i Taiwan, som har formen av taiwanesiska gröna gräsbevuxna kullar är anmärkningsvärt, liksom huset med inomhusträdgård. Att höra om det vetenskapliga sätt som en till synes genomurban människa tar sig an naturen, väcker tankar om urbaniseringens konsekvenser, som är svåra att föreställa sig i Sverige.
Frågestundens väckelse-atmosfär var ofrånkomlig. Ishigamis budskap verkar, trots de skilda horisonterna,  väcka Stockholmsarkitekternas stora beundran och kärlek.
– Du kommer att förändra världen med din arkitektur, sa en medelålders man med darr på rösten. Du kommer att förändra världen.

Bjarkes eget Legoland. I veckan har vi även kunnat ta del av ett annat väckelsetal. I en video, som effektivt spridits via sociala medier, förkunnar Bjarke Ingels läran om ”Worldcraft – creating architecture that focuses on turning surreal dreams into inhabitable space”.
Arkitektur är verklighetens fiktion, säger han medan han sitter på golvet och tecknar, precis som han gjorde som barn. Varför är nya hus så tråkiga? frågar han sig.
Bjarke är inte direkt först med att upptäcka Minecrafts affärspotential – där massor av människor redan bygger egna fantasivärldar, som i ett slags obegränsat Legoland.
Men arkitektur handlar om att förvandla fiktion till fakta, menar Bjarke.  Hur vi kan göra surrealistiska fantasier till verklighet. Arkitekturen gör att vi kan bo i höghus och samtidigt ha en trädgård. Arkitekturen gör att vi kan åka skidor i centrala Köpenhamn. Effektivt reklammakeri, där Bjarke nu utser sig själv till trollkarlen som kan förvandla Minecraft till verklighet.
Se videon här.  

Gestaltad livsmiljö für alle. Mötet hade kanske inte riktigt väckelsekaliber. Men samstämmigheten var stor när arkitekter och andra intresserade samlades på Arkdes igår torsdag för ett seminarium om Gestaltad livsmiljö – arbetet med Sveriges nya arkitekturpolitik. Det finns en stor tro på arkitekturen som problemlösare. Extra stor är denna tro naturligtvis bland dem som sysslar med arkitektur och i synnerhet bland alla som samlats här.
Den stora utmaningen blir att nå ut, att också få övriga världen att förstå potentialen hos kvalitativ arkitektur och stadsbyggnad. Alla ska med. Näringsliv och politiker  Men även en bredare allmänhet måste engageras om arkitektur inte ska fortsätta att vara en klassfråga i Sverige. Människor kan själva påverka och förändra arkitekturen i sin omgivning. Men att sprida kunskap i dessa frågor kräver stora insatser – med start redan i grundskolan.