Så blev BIG vinnare på nätet

Så blev BIG vinnare på nätet

I dagens internetålder är det svårt att navigera bland renderingar, förslag och verklighet. I dagarna illustrerades detta tydligt när sajten Designboom publicerade nyheten att Bjarke Ingels Group ritar en geodesisk dom i Uppsala (”Bjarke Ingels group proposes to top uppsala power plant with a geodesic dome”). Ett kraftvärmeverk i färgglada färger som skulle synas över slätten. En kristall i regnbågens färger som skulle sammanföra idén om ett växthus med det om ett biomassa-kraftvärmeverk. Man får intrycket att det är ett förslag som nu planeras i den svenska staden Uppsala.

Nu är saken bara den att den inbjudna tävling som BIG deltog i, och som arrangerades av Uppsala stad och Vattenfall avgjordes förra sommaren och vanns av Liljewall arkitekter, med, enligt juryn, ”En väl sammanhållen anläggning som samverkar med Uppsalas stadssiluett och miljön i Boländerna. Den samlade byggnadsvolymen med sitt enkla mjuka formspråk uttrycker stadsmässighet och förfining av den industriella verksamheten. Färgmässigt hämtas inspiration från såväl Uppsalas signaturbyggnader som från befintliga industribyggnader”.

Bild ovan på BIGs förslag och nedan på vinnaren

Liljewall arkitekter Aros Reflecta (c)