”Är det här sant Tina?”

Vi är många som är upprörda över alla felaktigheter i avsnittet av Tina besöker som visades i går på TV4, då hon var i Israel. Eller sades vara. Medan hon talade om att de befann sig i hjärtat av Israel, var de i det ockuperade palestinska Östra Jerusalem.

Så här skrev en svensk-palestinier efter programmet:

Är det här sant Tina? Det är med en mycket stor obehagskänsla i magen som jag skriver detta till dig. Jag och min fru slog på tv4 och råkade se ditt program ’Tina på besök’ i Israel.

Jag reagerade oerhört starkt på att du marknadsförde Östra Jerusalem som ”hjärtat av Israel”. Det är så oerhört smaklöst och okänsligt att på detta sätt försöka normalisera situationen och undanröja den palestinska identiteten och det lidande som miljontals palestinier tvingas leva genom på grund av ockupationen, inte långt från var ni själva filmade.

De bilder ni tog och den marknad ni handlade ingredienser i är gamla stadens marknad i Jerusalem, och är belägen i Östra Jerusalem som enligt internationell rätt är ockuperat. Hur kan du vara så oerhört okänslig för situationen?

Till detta ska även noteras att ni under färden mot Jerusalem körde under en skylt mot Ma’ale Adumim och även fotograferade Ma’ale Adumim. En israelisk bosättning. Att sedan påstå att falafel och hummus är israeliska rätter? Det är att strö salt på ett redan öppet sår. Jag vill tro att du är ovetandes om situationen och agerat utan uppsåt men jag undrar, hur kan man vara så ovetandes om ett ämne och en konflikt som pågått så länge?

Det är med tårar i ögonen jag avslutar detta. Det första jag gjorde efter ditt program var att ringa familjen, storasystern och mina föräldrar som alla delade samma obehagskänsla. Som svenskar av palestinskt ursprung är vi chockade över hur okänsligt du porträtterade maten, landet och staden. Jag hoppas verkligen att du inte visste men att du läser på. Vi är väldigt sårade och mycket tagna av detta. Jag vill att du ska förstå den smärta du åsamkat oss.

läs mer