Låt er ej förföras – en kväll om Bertolt Brecht

På vårens Klubb 10TAL den 7 maj möter vi Lars Kleberg, Lo Kauppi, Carolina Frände, Leif Zern, Jenny Wrangborg, Moa Franzén och Erik Lundin (Eboi) i samtal om politisk konst, i läsningar och musik. Mingel, fest och DJ.

Den 7 maj bjuder tidskriften 10TAL in till en kväll om Brecht och den samhällsengagerade konsten i dag. Utgångspunkten är 10TALs nya uppmärksammade nummer Fallet Brecht.

Var hittar vi dagens Brecht? Och vilket inflytande har den engagerade författaren, konstnären, musikern i samhällsdebatten i vår samtid, en tid vars anda är samförstånd?

Vi sammanför översättaren Lars Kleberg, skådespelaren Lo Kauppi, regissören Carolina Frände, kritikerna Leif Zern och John Swedenmark, poeten Jenny Wrangborg med Erik Lundin (Eboi), som kallats en av de absolut bästa svenska rapparna.

Som kanske ingen annan såg Bertolt Brecht, teatermannen och poeten, vaneseendets och medlöperiets faror – och frestelser. Men konsten var för honom ett överlägset medel för att avslöja verkligheten bakom naturlighetens falska sken. Förvåna er! uppmanade Brecht. Ställ frågor! För när konsensus råder, när allt flyter på, när hjulen snurrar som smort – då gäller det att se upp!

Vilken roll kan konsten spela i dag för att avslöja orättvisor och göra andra berättelser synliga? I dikten ”Till dem som rättat in sig i ledet” vänder sig Brecht direkt till sina läsare. Under kvällen framförs den av skådespelaren Lo Kauppi.

Den som utan att röra en min
bevittnar blodiga brott ger dem /…/
ett sken av naturlighet. Han betecknar
den fruktansvärda missgärningen som något lika
      självklart som regnet
och lika omöjligt att hejda som regnet.
(Övers. Lars Kleberg)

I ett samtal om Brechts arv inom dagens teater möts kritikern Leif Zern, regissören Carolina Frände, skådespelaren Lo Kauppi och översättaren Lars Kleberg. John Swedenmark talar utifrån sin essä ”Vårt behov av Brecht” i 10TALs nummer om samtidspoesins möjligheter att nå fram med brechtska metoder. Vi hör poeten Jenny Wrangborg läsa. Under kvällen får vi även möta den svensk-gambianske rapparen Erik Lundin (Eboi) som är aktuell med sin debut-EP i juni. Klubb 10TALs debutant är Moa Franzén.

Konstnärlig ledare: Madeleine Grive

I pausen och efteråt serveras goda smörgåsar, dryck och förfriskningar i teaterns foajé. DJ.

Klubb 10TAL
Datum och tid: 7 maj, 18.30
Plats: Teater Giljotin, Torsgatan 41, T-bana Sankt Eriksplan


Några kritikerröster om 10TAL Fallet Brecht:

”Det är ett rikt och uppfriskande tidskriftsnummer; traditionen möter vår tid och uppenbarar vad John Swedenmark diskuterar i den infallsrika texten ”Vårt behov av Brecht”: att politisk poesi kan vara så mycket mer än simpel kampdikt.” – Jan Eklund, DN

”Hur man ska bedöma författares politiska engagemang är en ständig fråga. Sällan görs det så bra som i senaste numret av tidskriften 10-tal.” – Håkan Lindgren, SVD

 

Klubb 10TAL arrangeras i samarbete med ABF Stockholm.

Inlägget Låt er ej förföras – en kväll om Bertolt Brecht dök först upp på 10TAL.